Reserviläiset kymppijahdissa napapiirillä

Reserviläisliitto
resampmestkisat20172
Reservin ampumamestaruuskisat järjestettiin tällä kertaa Rovaniemellä, Toramon ampumaradalla.
Janne Turunen Rovaniemi

Kolme vuotta sitten yhdistettiin Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton ampumamestaruuskisat pidettäväksi samanaikaisesti samassa paikassa. Viime viikonloppuna Rovaniemen Toramon ampumaradoilla kisailtiin reilun 130 ampujan kesken mestaruuksista.

Vuosi sitten etelässä pidetyt kisat vetivät noin 300 kilpailijaa.

– Vaikuttaa edelleen, että matka Helsingistä Rovaniemelle on pitempi kuin täältä Helsinkiin, Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg naurahtaa.

Nybergin mukaan toiminta-alueena pitää olla koko maa.

– Ei tätä voi pelkästään etelään keskittää, hän perustelee ja muistuttaa ampumaurheilun suosiosta liitoissa.

– Se on laajin ja suosituin toimintamuoto. Viime vuonna järjestettiin 15 000 ampumatapahtumaa ja -kilpailua, joihin kirjattiin yli 125 000 osallistumista, Nyberg jatkaa.

Se on kuitenkin päivänselvää, että pikkuratojen aika näin suurten kisojen järjestämisessä on ohi. Rovaniemelle on hankittu elektroniset ampumataulut, jotka mahdollistavat kansainvälisten ja ennätyskelpoisten kisojen järjestämisen. Taulu-uudistus maksoi yli 25 000 euroa.

Lapin Ampujien puheenjohtajan Mika Tikkasen mukaan kilpailujen taso on kansallista luokkaa, ei kuitenkaan sen hupputasoa.

– Mukana on kokeneita ampujia. Kausi on kuitenkin sellaisessa vaiheessa, että kovin vire kilpailijoilta on jo ohi, Tikkanen sanoo.

Tikkasen mukaan vielä ei pystytty järjestämään naisille omia sarjoja, mutta hän uskoo senkin ajan koittavan pikapuolin.

– Sääntöjen mukaan sarjaan pitää osallistua kolme naista, jotta hei voisivat kilpailla keskenään. Se ei vielä toteutunut. Niinpä täällä mukana olevat naiset ampuivat miesten sarjoissa, Tikkanen kertoi.

 

1 511 mitalin mies

Rovaniemeläinen Sylvester Jokiaro on ammunnan todellinen ”Grand Old Man”. Hänen ansionsa ovat häkellyttävät. Uransa aikana viime huhtikuussa 90 vuotta täyttänyt Jokiaro kertoi voittaneensa yhteensä 1 511 mitalia. Vuodesta 1982 lähtien reserviläisten kisoista on tullut 24 mestaruutta, 18 hopeaa ja kuusi pronssimitalia, Jokiaro kertoo.

Lisäksi häneltä on jäänyt kertomansa mukaan saamatta 105 voitettua mitalia.

– Usein syynä tähän oli kiire kotimatkalle. Järjestäjät lupasivat lähettää mitalit perässä. Vielä niitä ei ole kuulunut, Sylvester naurahtaa.

Jokiaro on palkittu myös lukuisilla ansiomitaleilla, joista hän pitää arvokkaimpana Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultaista ansiomitalia.

Kilpauransa ohella Jokiaro on toiminut muun muassa 22 vuotta nuorten valmentajana.

– Tein sitä hommaa ansiotyöni ohella, mutta lopulta väsyin, Laatokan rannalla varhaislapsuutensa viettänyt Jokiaro kertoo.

Tällä kertaa Jokiaro ei enää osallistunut reserviläiskilpailuihin niskavaivojensa vuoksi.

– Siellä on jotain kulumia, hän toteaa ja lisää, että vaimon sairastelut myös estävät häneltä pitemmät poissaolot kotoa.

Jokiaron kiinnostus ammuntaan roihahti liekkeihin varusmiesammunnoissa, joissa hän ampui kaikissa luokissa valiotuloksen. Yhtenä sytykkeenä ammuntaan voi pitää verenperintöä, sillä Jokiaron isä harrasti pistooliammuntaa.

Hyvän kuntonsa ja terveytensä perustana Jokiaro pitää monipuolista urheilemistaan nuoruudessa. Mieluisimmat lajit olivat hänelle lähinnä juoksut ja jalka- ja jääpallo.

Rovaniemelle Jokiaro muutti vuonna 1962. Mies on viihtynyt ilmeisen hyvin, mistä osaltaan on pitänyt huolen siianpyynti vuokralammella entisten työkavereiden kanssa.

– Olen saanut paljon ammuntauraltani, toisaalta olenhan minä jotain sille joutunut antamaan, Jokiaro pohtii.

resampmestkisat2017
Viime vuonna järjestettiin 15 000 ampumatapahtumaa ja -kilpailua, joihin kirjattiin yli 125 000 osallistumista. Kuva: Reserviläisliitto


Jaa tämä sivu