Reserviläiset huolissaan Hollolan Hälvälän harjoitusalueen tulevaisuudesta

Paavo Airo
IMG_2101
Hälvälän 200 metrin ampumarata lakkautetaan. Kuva on Kouvolan Tyrrin ampumaradalta, missä reserviläiset ratkoivat viime vuonna ampumamestaruuksia.
Paavo Airo Helsinki

Päijäthämäläiset reserviläiset ovat huolissaan Hollolan Hälvälän harjoitus- ja ampuma-alueen kohtalosta. Päijät-Hämeen Reservipiirin viikonloppuna luoma adressi Hälvälän puolesta on keskiviikkoaamuun mennessä kerännyt lähes 700 allekirjoitusta.

Puolustusvoimat lakkauttaa tänä vuonna alueelta 200 metrin kivääriradan ja sinkoradan. Niitä aletaan putsata syksyllä. Nykysuunnitelmien mukaan Puolustusvoimat jatkaa harjoitustoimintaansa Hälvälässä vuoteen 2024 saakka ja luopuu alueesta viimeistään vuonna 2035.

Adressissa sanotaan Päijät-Hämeen Reservipiirin vastustavan Hälvälän alasajoa: ”Haluamme, että Hälvälä jää nykytoiminnoissaan Puolustusvoimien ja maakunnan reservin koulutuksen käyttöön. Kyseessä on koko maakunnan maanpuolustuksen tulevaisuus.”

Adressi aiotaan toimittaa puolustusministeri Jussi Niinistölle (ps.) kuntavaalien jälkeen.

– Olemme varaamassa Niinistöltä tapaamisaikaa. Aiomme viedä hänelle adressin. Tarkoituksena on tukea Niinistön päätöksentekoa, jotta harjoitustoiminta Hälvälässä jatkuisi, Päijät-Hämeen Reservipiirin toinen varapuheenjohtaja Juha Tarnanen sanoo.

Puolustusvoimat kiisti Ylelle, että Hälvälää oltaisiin vielä ajamassa alas. Logistiikkalaitoksen esikunnan ympäristöasiantuntija Sami Sääksjärvi kommentoi Puolustusvoimien täyttävän ympäristölupaehtoja.


Reserviläisten ja viranomaisten harjoituspaikka lähellä Lahtea

Hälvälä oli Hämeen Rykmentille oleellinen harjoituspaikka ennen joukko-osaston lakkauttamista vuonna 2014. Nyt Hälvälän harjoitusaluetta ovat käyttäneet Puolustusvoimien muut joukko-osastot kuten Panssariprikaati ja Kaartin jääkärirykmentti sekä reserviläiset. Myös muiden muassa Hämeen poliisi harjoittelee alueella. Hälvälässä on myös haulikkoradat, joilla järjestetään kansainvälisiäkin kilpailuja. Hälvälä sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä Lahden keskustasta.

Hälvälän kohtalo on ollut Hämeen rykmentin lakkauttamisen jälkeen kestopuheenaihe Hollolassa. Viimeksi maanantaina Hollolan valtuusto käsitteli Hälvälän mahdollista ottamista asuinkäyttöön. Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti valtuuston päättäneen, ettei Hollola ainakaan tällä vuosikymmenellä tee selvityksiä mahdollisuudesta ottaa aluetta asumiskäyttöön, koska alueen tulevaisuus näyttää vielä niin epäselvältä.


Lue myös: 11.6.2016 Hälvälän harjoitusalueen kohtalo käyttäjien huolena


Jaa tämä sivu