Reserviläiset harjoittelemaan Irlannin ja Ison-Britannian aluevesille miinalaiva Uusimaalla

Merivoimat
uusimaa
Miinalaiva Uusimaa seilaa Irlannin ja Ison-Britannian aluevesille lokakuussa kyydissään 30 reserviläistä.
Paavo Airo

Miinalaiva Uusimaa osallistuu lokakuussa Noble Mariner 16 -harjoitukseen Irlannin ja Ison-Britannian aluevesillä, Merivoimat tiedottaa. Merkittävä osa harjoitusjoukoista, 30 henkilöä, on reserviläisiä. Reserviläisiä ei Muurisen mukaan ollut erityisen vaikea motivoida mukaan harjoitukseen. Ulkomailla järjestettäviin harjoituksiin osallistuminen on vapaaehtoista.

– Reserviläisten maanpuolustustahto on ilahduttavan korkea – suurin osa käsketyistä oli todella halukkaita osallistumaan harjoitukseen, Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Janne Muurinen sanoo Merivoimien tiedotteessa.

Alus osallistuu harjoituksen yhteydessä myös Naton NEL2 (Nato Evaluation Level 2) -arviointiin. Yksi harjoituksen tavoite on saada miinalaiva integroitua osaksi vuonna 2017 valmiudessa olevaa NRF (Nato Response Force) -joukkopoolia. Kuten yleensä kansainvälisissä harjoituksissa, myös muilta kansallisuuksilta haetaan oppeja omaan toimintaan.

– Yksi keskeinen tavoite on myös osoittaa muille osallistujamaille Suomen merivoimien alusten ja henkilöstön korkea osaamisen taso, Muurinen sanoo.

Miinalaiva Uusimaa on edellisen kerran arvioitu NEL2-tasolle vuonna 2012 ja todettu valmiiksi operaatioihin. Arviointi on voimassa neljä vuotta, ellei alus osallistu välillä Naton-johtoiseen operaatioon. Suomi on ollut pitkään mukana NRF-yhteistyössä kumppanimaana. NRF-valmius ei kuitenkaan merkitse automaattisesti Suomen osallistumista Naton johtamaan operaatioon, sillä siihen tarvitaan aina Suomen poliittisen johdon päätös.

– NRF-osallistumisen tavoitteemme on kehittää alusyksikön suorituskykyä ja merellisten operaatioiden suunnittelu- ja johtamisvalmiuksia kansainvälisessä toimintaympäristössä. Osallistuminen on osa sotilaallisen kriisinhallintatoiminnan kehittämistä, mutta siitä on ehdottomasti hyötyä myös kansallisen puolustuksen näkökulmasta, Muurinen sanoo.


Jaa tämä sivu