Rauhanturvaajille veteraani-status

Mirva Brola
rauhanturvaajat
Suomalaisia rauhanturvaajia on palvellut muun muassa Libanonissa.
Paavo Airo Helsinki

Suomalaiset rauhanturvatehtävissä palvelleet saavat virallisen veteraani-statuksen. Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, kernaaliluutnantti evp. Paavo Kiljunen kertoo puolustusministeriön valmistelevan rauhanturvatehtävissä palvelleille veteraanikorttia, joka saadaan todennäköisesti vuoden lopulla käyttöön.

– Tarkoitus on, että liitto Puolustusvoimien kanssa pohtii sen sisältöä, eli mitä etuuksia nämä veteraanit saavat. Etuudet voivat koskea esimerkiksi paikallisliikennettä, tai jotkut tietyt firmat voivat niitä tarjota, Kiljunen sanoo.

Tärkein asia tänä vuonna on kuitenkin Kiljusen mukaan se, että kriisinhallintaan osallistuneiden oma tapaturmalaki on menossa eduskunnan käsiteltäväksi.

– On myös muistettava, että tämä ei ole sama kuin sotien veteraanien asia. Emme tavoittele mitään kunniakansalaisuutta. Verrokkimaissa, esimerkiksi muissa Pohjoismaissa tämä on normaali käytäntö, Kiljunen sanoo.

Veteraani-statuksen saavia on kymmeniätuhansia. Kiljusen mukaan tarkkaa lukua liitolla ei vielä ole rauhanturvatehtävissä palvelleiden määrästä, mutta arvio on noin 45 000. Ensimmäinen suomalaisten rauhanturvaajien operaatio oli vuonna 1956, eli veteraani-statuksen saamista rauhanturvaajille ehdittiin odotella 60 vuotta.


Jaa tämä sivu