Ratsuväen koulutus loppuu Suomessa

Tuomas Kaarkoski
rakuunapatsas
Lappeenrannan linnoituksen Rakuunapatsas muistuttaa ratsuväen perinteistä.
Paavo Airo

Ratsuväen varusmiesten koulutus loppuu kokonaan vuonna 2017. Ratsuväen viimeinen eskadroona Lappeenrannassa lakkautetaan, eikä jäljelle jää enää ratsuväen yksiköitä. Jalkaväen komppaniaa vastaava Rakuunaeskadroona oli alun perin tarkoitus siirtää Haminaan, mutta se osoittautui mahdottomaksi.

– Eskadroona häviää, koska varusmiehiä ja -naisia ei ole riittävästi. Siksi on järkevää keskittää heidät koulutettavaksi Lappeenrannasta Haminaan, kertoo Maasotakoulun johtaja, eversti Asko Muhonen.

Muhonen myöntää, että rakuunojen kouluttamisen lopettaminen ei ole kenellekään helppo ratkaisu.

– On tämä ollut murheena. Pidimme palavereja ratsuväen yhdistysten ja paikallisten kanssa. Mietimme kyllä vaihtoehtoja, mutta tämä ratkaisu oli järkevin.

Varusmiehet ja -naiset eivät silti Lappeenrannan katukuvasta häviä. Haminassa koulutetaan jatkossa esimerkiksi sotilaspoliiseja ja lääkintämiehiä, jotka palvelevat Lappeenrannassa. Heille ei vain perusteta omaa komppaniaa. Kantahenkilökuntaa koulutetaan Lappeenrannassa kuten ennenkin.

Perinteitä vaalitaan – Rakuunasoittokunta vahvistunut

Rakuunasoittokunta säilyy ja pitää omalta osaltaan rakuunoiden perinteitä yllä. Puolustusvoimauudistuksen yhteydessä vahvistunut Rakuunasoittokunta on 34 henkilön vahvuinen. Sen puikoissa aloittaa huhtikuussa Puolustusvoimien kantaväen historian ensimmäinen naiskapellimestari, musiikkiyliluutnantti Aino Koskela. Hän oli aikoinaan myös Varusmiessoittokunnan ensimmäinen naiskapellimestari.

Muhonen takaa, että rakuunojen perinteitä ei unohdeta koulutuksen lakatessakaan.

– Perinteet ovat edelleen vaalittavana. Rakuunakomentaja huolehtii, että kunniakkaat perinteet säilyvät.

Ratsuväkeä on vuosien varrella koulutettu muuallakin, muun muassa vuonna 2014 lakkautetussa Hämeen Rykmentissä Lahdessa. Lappeenrannassa koulutettavasta ratsuväestä on perinteisesti puhuttu rakuunoina. Lahdessa he olivat ratsumiehiä. Vaikka hevosista onkin armeijassa luovuttu jo ajat sitten, ovat nimet ratsuväki ja rakuunat säilyneet sanastossa. Käytännössä ratsuväen taistelijat ovat viime vuosina vastanneet jalkaväen taistelijoita.

Rakuunaeskadroonan lakkautuksesta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa. 

Jaa tämä sivu