Pyörät mukaan MTB Jotokselle

Istock
iStock_mtb-2
MTB Jotoksessa pyöräillään metsäpolkuja pitkin, mutta myös hankalampaa maastoa on tiedossa.
Paavo Airo Helsinki

Pohjois-Savon Suonenjoella järjestetään elokuun lopulla hieman erikoisempi jotos. MTB Jotos 2016 poljetaan pyörillä, kun yleensä tapana on taittaa matka jalan. Idean isä Jonni Markkanen Suonenjoen Reserviläisistä kertoo valmisteilla olevan uudenlainen reserviläisliikuntatapahtuma.

– MTB Jotokseen osallistuakseen ei tarvitse olla mikään hard core -pyöräilijä. Maastopyöräily on matalan kynnyksen laji, eikä kyse ole pienten piirien extreme-lajista, vaikka sellainen luulo on yhä yllättävän yleinen, Markkanen sanoo.

Pyöränkään ei tarvitse olla erikoinen, vaan millä tahansa maastokelpoisella pyörällä voi osallistua. MTB Jotokseen on tulossa sekä yleinen että kilpasarja. Partion koko molemmissa sarjoissa on kolme henkeä. Reittien vaativuudet ja rastit eroavat toisistaan. Kilpasarjan pakollinen reitti on noin 70 kilometriä ja yleisen sarjan noin 65 kilometriä.

Teemana Perttulin osasto

MTB Jotoksen erikoisuutena on sotahistoriasta ammennettu teema Perttulin osasto. Kyseisen osaston matka alkoi jatkosodassa 7.7.1941 Pankajärveltä ja jatkui 12.7. käytyyn Virran kapeikon taisteluun.

Osasto eteni pyörillään noin 140 kilometriä, vaikka kunnollista tietä oli vain puolet matkasta. Kuten Perttulin osasto, myös MTB Jotoksen osallistujat pääsevät paikoin kantamaan ja taluttamaan pyöriään hankalakulkuisemmissa maastoissa. Reitillä liikutaan poluilla, retkeilyreiteillä, metsäautoteillä sekä lepikossa.

– Lauantai-illaksi erään Perttulin osastoon kuuluneen sotilaan sukulainen on kutsuttu kertomaan isoisänsä tarinoita tuolta retkeltä, Markkanen sanoo.

Tapahtuma alkaa lauantaina ja loppuu sunnuntaina, kuten Jotoksilla on tapana. Maastossa yövytään.

Ammuntaa ja muita rasteja

Reserviläisliikunnasta kun on kyse, kuuluu MTB Jotokseen luonnollisena osana erilaisia tehtävärasteja, myös ammuntaa.

– Ammunta suoritetaan partiona, ja pisteet tulevat sen mukaan, miten partio onnistuu. Myös ampumakoulutusta annetaan ennen rasteja, Markkanen sanoo.

Ammunta järjestetään Onkilammen vapaa-ajan keskuksen alueella.

Uusi aluevaltaus

Maastopyöräily ei ole se tavallisin reserviläisliikunnan muoto. Ideana onkin houkutella reserviläisliikunnan pariin myös sellaisia, jotka eivät ole ennen osallistuneet esimerkiksi Jotoksille.

– Pyrimme vastaamaan tämän päivän tarpeita ja esittelemään uusia ulkona liikkumisen muotoja reserviläisliikkujille. Samalla tehdään jotostelua tutuksi maastopyöräilijöille.

MTB Jotos 2016 järjestetään Suonenjoella 27.–28.8.2016. Ilmoittautumiset tehdään MPK:n järjestelmän kautta (www.mpk.fi/koulutuskalenteri). Tapahtumasta saa kertausharjoitusvuorokausia.

Tapahtuman järjestäjiin voi ottaa yhteyttä sähköpostilla, mtbjotos@gmail.com. Tapahtumalle aiotaan avata myös Facebook-sivu osoitteessa facebook.com/mtbjotos.

Juttua korjattu 4.2.2016 klo 10.52. Reittien pituudet korjattu.


Jaa tämä sivu