Puolustusyhteistyöstä puolustusliittoon?

Sakari Piippo
Kanerva
Ilkka Kanervan mielestä Suomi ja Ruotsi kumpikin hyötyisivät yhteisestä puolustusliitosta. Puolustusvaliokunnan puheejohtajan mukaan se toisi samalla vakautta Itämeren alueelle.
Helsinki Tuomas Kaarkoski

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kannattaa Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön syventämistä puolustusliitoksi asti.  

–En vain kannata sitä, vaan ajan sitä, Kanervaa toteaa Reserviläiselle antamassaan haastattelussa.

Kanervan mielestä koko turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö on muuttunut haastavampaan suuntaan. Tässäkin valossa Suomen ja Ruotsin välinen puolustusliitto olisi Kanervan mielestä ratkaisu, jossa kumpikin voittaisi.

–Helpoimmin liikuteltava elementti, joka lisäisi turvallisuutta, on Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön voimistaminen. En näe tässä mitään ongelmaa, joka Suomelle voisi koitua.

Kanerva myöntää esimerkiksi keskinäisten turvatakuiden tarkoittavan jo valtiosopimustason järjestelyistä.

–Siinä on tietysti mutkia matkassa, sen jokainen ymmärtää. Se ei kuitenkaan saa olla syy, että asiaa ei ajettaisi tai tavoiteltaisi.

 

Historia ja arvot yhdistävät

Kanervan arviossa Suomen ja Ruotsin puolustusliitto loisi vakautta koko Itämeren alueelle. Hänen mukaansa molemmat maat hyötyisivät liitosta, Suomi ehkä jopa Ruotsia enemmän.

– Molemmat siinä voittaisivat. Kultasepän vaa’alle asiaa ei kannata laittaa selvittääkseen onko hyötysuhde 60 vastaan 40 toisen eduksi, mutta minun vaikutelmani on että yhteistyö on Suomelle edullisempi ja näin se vähän nähdään Bringeuksen raportissakin, Kanerva viittaa Ruotsin turvallisuuspoliittisen raportin laatineeseen Krister Bingéuksen työhön.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan entistä syvempää yhteistyötä puoltavat monet muutkin tekijät aina yhteisestä historiasta ja samankaltaisista arvoista lähtien.

– Kyllä 700 vuotta yhteistä historiaa jotain merkitsee. Onko maailmalla paljon maita, joiden eroavaisuudet olisivat pienemmät kuin Suomen ja Ruotsin? Ruotsilla ja Norjalla on yhteinen kieli, mutta meillä on Ruotsin kanssa yhteinen arvomaailma, olemme niin läheisiä maita. Tuntuu oudolta, että samassa turvallisuusympäristössä meillä olisi toisisistaan poikkeavat operaatiiviset suunnitelmat pitkän päälle. Varsinkin, jos tilanne on edelleen pahentuakseen.Puolustusliitto

Kannatatko Suomen ja Ruotsin yhteistä puolustusliittoa?


Jaa tämä sivu