Puolustusvoimat hankkii neljä uutta Leopard 2L -siltapanssarivaunua

Tuomas Kaarkoski
leopard_leguan
Silta taitettuna kasaan. Leopard 2L -siltapanssarivaunu kuvattuna Niinisalossa järjestetyssä Arrow 17 -harjoituksessa.
Paavo Airo Helsinki

Puolustusvoimat hankkii neljä uutta Leopard 2L -siltapanssarivaunua, puolustusministeriö kertoo. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen järjestelmän hankinnasta suomalaisen Patria Land Systemsin kanssa.

 

Vaunut rakennetaan aikaisemmin hankittujen Leopard 2A4 -panssarivaunujen alustoille. Vaunut voivat käsitellä erimittaisia Leguan-siltoja.

 

Samalla hankitaan myös erimittaisten siltojen käsittelykyky aiemmin vuosina 2004–2008 hankittuihin kuuteen Leopard 2L -siltapanssarivaunuun ja yhdeksään SISU E15TP-L -silta-autoon.

 

Hankinnan arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin 28,6 miljoonaa euroa. Hankinta liittyy Maapuolustuksen taistelujärjestelmän kehittämisohjelmaan ja siinä erityisesti joukkojen liikkuvuuden kehittämiseen.

 

Uusien siltapanssarivaunujen toimitukset sekä aiemmin hankittujen siltapanssarivaunun ja SISU E15TP-L -silta-autojen muutostyöt ajoittuvat vuosille 2019–2021.

 

Hankinnan työllistämisvaikutus lisähankintavarauksineen on Suomessa noin 55 henkilötyövuotta.


2_Leoalusta_Reservilainen_0515_terotuominen
Leopard 2L -siltapanssarivaunu on avannut Kraus-Maffei Wegmann Leguanin elementit ja valmistautuu laskemaan ne esteen yli. Vaunun etuosa on tuettu maahan ja takana näkyvät siltaa kuljetus- ja avausvaiheessa tukevat osat. Kuva: Tero Tuominen


Jaa tämä sivu