Pitkäputkinen Sotka-panssarivaunu huutokaupattiin 56 000 euron vasarahinnalla

Suomen Asehistoriallinen Seura
Panssarivaunu T3798-4
Huutokaupattu T-34-85 on vuonna 1954 valmistunut tšekkoslovakialainen vaunu.
Paavo Airo

Kerimäellä huutokaupattiin lauantaina harvinainen T-34-85-panssarivaunu. Tankin, jonka lähtöhinnaksi oli asetettu 15 000 euroa, vasarahinta nousi lopulta 56 000 euroon. Kaikkiaan Suomen Asehistoriallisen Seuran Hotelli Herttuan tiloissa järjestämä raskaan kaluston huutokauppa tuotti vasarahintoina reippaasti yli 200 000 euroa. 

Huutokauppa liittyi Hotelli Herttuan konkurssiin ja sotahistoriallisen näyttelyn realisointiin. Vasarahintojen päälle lasketaan vielä Asehistoriallisen Seuran provisiot.

T-34-85 on tuttu Suomen sotahistoriasta. Neuvostoliitossa kehitettyjä vaunuja käytettiin taisteluissa Suomea vastaan, ja Suomi sai niitä sotasaaliiksi. Suomessa sitä kutsuttiin pitkäputkiseksi Sotkaksi. Sami Suihkonen Asehistoriallisesta Seurasta kertoo, että kaupattu vaunu on kuitenkin valmistunut vuonna 1954 Tšekkoslovakiassa, mikä vaikutti jonkin verran kauppahintaan.

– Käytännössä se on sama vaunu, joita sodassa käytettiin. Mutta jos kyseessä olisi ollut neuvostovaunu, olisi hinta noussut varmaan puolet korkeammaksi. Muutama itänaapurikin kävi sitä katsomassa, mutta totesi, että ei osta, kun ei ole neuvostoliittolainen vaunu, Suihkonen sanoo. 

Suihkosen mukaan vaunu on päätynyt Suomeen 1990-luvulla kuvatun saksalaisen Stalingrad-elokuvan kuvauksien yhteydessä. Elokuvan panssaritaistelukohtauksia kuvattiin Kemijärvellä maaliskuussa 1993.

Sotka-vaunun korkeimman tarjouksen tekijä on suomalainen, mutta Itä-Savon mukaan hän ei ostanut vaunua itseään varten, eikä kertonut, kenelle vaunun osti. Huutokaupassa myytiin myös muun muassa erilaisia tykkejä. Kenttä-, ilmatorjunta- ja panssarintorjuntatykkien vasarahinnat olivat enimmillään noin 10 000 euron luokkaa. Kenttätykkejä osti eräs hollantilainenkin. 

– Yleisöä oli riittävästi ja yllättävän hyvinkin, mutta tosiostajia aika vähän, kun hinnat olivat niin korkeat, Suihkonen sanoo.

Muutamien kymppien tai satasien hinnoilla liikkui huutokaupassa myös erilaista militariaa, varusteita ja tarvikkeita.

– Tykkikalustoa on niin harvoin liikkeellä, että silloin kun on, sehän kiinnostaa.


Jaa tämä sivu