Pikakertausharjoitukset mahdollisiksi

Puolustusvoimat
metso16
Jatkossa kertausharjoituksiin voidaan käskeä ilman kolmen kuukauden varoaikaa, jos Suomen turvallisuusympäristön välttämätön tarve sitä edellyttää. Kuva Metso16-harjoituksesta.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Puolustusvaliokunta puoltaa hallituksen esitystä muuttaa asevelvollisuuslakia. Puolustusvaliokunta tekikin kuitenkin täsmennyksiä lakiin, joka mahdollistaa kertausharjoituksiin käskemisen välittömästi ilman nykyistä kolmen kuukauden varoaikaa.

Alun perin lakia olisi ollut mahdollista soveltaa, kun Suomen turvallisuusympäristössä ilmenevä tarve sitä edellyttää. Valiokunnassa muotoilu muuttui tarpeesta välttämättömäksi tarpeeksi.

Reserviläisliiton puheenjohtajan ja kansanedustajan Mikko Savolan mukaan viilaus on tarpeellinen ja sen avulla pidetään huoli, että reserviläisiä voidaan käskeä välittömästi kertausharjoituksiin, kun tilanne on oikeasti todella akuutti. Käskyttämisen mahdollistaminen vain välttämättömän tarpeen aikoina myös estää ”turhan” pikakäskyttämisen, joka voisi haitata turhaan yksilöiden arjen järjestelyitä.

– Haluttiin tarkentaa työelämässä olevien ja perheellisten asemaa, että ei tule kohtuuttomia tilanteita sijoituksen takia. Pitää muistaa, että koko asevelvollisuuslain muutos viittaa siihen, että tätä käytettäessä on todellinen tilanne päällä tai uhkaamassa, puolustusvaliokuntaan itsekin kuuluva Savola taustoittaa.

 

Päätösprosessi uusiksi

Myös välittömästi kertausharjoituksiin käskemisen päätösprosessi meni uusiksi.

– Päätöksentekomekanismia selkeytettiin alkuperäisestä. Asia ei mene pelkästään Puolustusvoimain komentajan kautta, vaan mukana on nyt myös poliittinen harkinta. Lopullisen päätöksen asiasta tekee presidentti komentajan esityksestä. Puolustusministerin on oltava läsnä päätöksenteossa ja myös pääministeri voi olla paikalla ja lausua mielipiteensä asiasta, Savola toteaa.

Kaikkiaan Savola pitää heinäkuussa voimaan tulevaa lakiuudistusta onnistuneena.

– Erinomainen esitys, joka tuo paremmin Suomen vahvuuden esiin. Tämän lain avulla pystymme varautumaan myös muihin kuin niin sanottuihin perinteisiin sotilaallisiin uhkiin.

Savolan mukaan reserviläiskentän mielipiteet tulivat lakiuudistuksessa hyvin huomioiduiksi.

– Siinä otettiin huomioon asioita, joita nostettiin esille. Meitä kuultiin asiantuntijoina ja voin sanoa Reserviläisliiton seisovan uuden lain takana.


Jaa tämä sivu