Perustehtävät kantavat yhä

Päärakennus85
Hamina on enemmän kuin luonteva valinta RUL:n juhlallisuuksien isäntäkaupungiksi.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Tänä vuonna 85-vuotista taivaltaan juhlistava Suomen Reserviupseeriliitto toteuttaa yhä niitä samoja perustehtäviä, joita varten se aikoinaan perustettiin.

– Kaikki ne asiat, jotka olivat silloinkin tärkeitä, ovat yhä tärkeitä. Perustehtävät, joihin liittyvät sotilaallisten taitojen ylläpito, yhteydenpito muihin reservinupseeereihin ja upseereihin sekä tietoisuus ympärillä tapahtuvista asioista, ovat yhä läsnä, RUL:n toiminnanjohtaja Janne Kosonen pohtii.

Kosonen myöntää suoraan asian kuulostavan kliseiseiltä ja mahtipontiselta, mutta hänen mielestään niin sanottu ”aatelisuus” velvoittaa.

– Ne ketkä ovat saaneet parhaan mahdollisen koulutuksen Puolustusvoimilta, ovat mielestäni myös velvollisia ylläpitämään sitä omaa osaamista ja toimintakykyä asiallisella tasolla.

Juuri omatoimisuus on sana, johon RUL:ssakin ollaan herätty ja joka tulee tulevaisuudessa korostumaan entistä vahvemmin maanpuolustustoiminnassa.

– Kertausharjoituksia ei tule näillä resursseilla olemaan koskaan tarpeeksi. Reserviläisen on yhä aktiivisemmin pidettävä yllä osaamistaan. Kertausharjoitukset, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) harjoitukset ja muu vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta. Näistä se pitkälti rakentuu.

 

Juhla Haminassa 

RUL:n juhlavuoden pääjuhla vietetään elokuun alussa Haminassa. Hamina Tattoo –marssimusiikkitapahtuman yhteydessä vietettävä juhla on rennompi kuin useimmat maanpuolustusjuhlat.

– Emme haluneet tällä kertaa tumma puku ja mitalit rinnassa –meininkiä, koska on kesä. Hamina liittyy meillä niin vankasti reserviupseerikoulutukseen, joten kaupunki oli siinä mielessä luonnollinen valinta juhlapaikaksi, Kosonen kertaa.

Kosonen sanoo, että kuten kaikessa, myös RUL:n tulevaisuudessa on nähtävissä valoja ja varjoja.

–  Meillä on aktiivinen kenttä. Monella alueella on todella vahva tekemisen meininki ja nuoria saadaan hyvin mukaan toimintaan. Haasteena on maantieteellinen keskittyminen. Väestö valuu etelään ja maakunnallisesti isoihin keskuksiin. Ei tarvitse mennä kuin Pirkanmaan tai Keski-Suomen reuna-alueille huomatakseen, että aktiivi-ikäistä väestöä on vähän. Miten tähän pystytään vastaamaan on iso haaste.

Toiseksi haasteeksi Kosonen nostaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kohdennetetut taloudelliset resurssit. Toiminnanjohtajan mukaan asia koskettaa eniten MPK:ta, mutta myös muita järjestöjä.

 

Ammunta puhuttaa 

Yksi reserviläistoiminnan tärkeimpiä muotoja on ammunta. Tällä hetkellä akuutein kysymys on EU:n kohuttu ampuma-asedirektiivi.

– Heinäkuun puolivälissä ollaan viisaampia. Uskallan olla varovaisen toiveikas, että sieltä saadaan meille säädyllinen tulos, Kosonen toteaa.

Paljon paikallisempi ongelma on haasteet ampumaratojen kanssa. Suurimmat työllistäjät ovat ympäristönormit. Raskas metalli teetättää jonkin verran työtä, mutta yhä useammin ampumaratoja vastustetaan meluhaittojen takia.

– Melu tuntuu olevan tällä hetkellä se suurin ongelmatekijä. Tilanne on vaikea, jos ampumarata on ollut 50 vuotta samalla paikalla ja naapuriin muuttaa asukas, joka kokee melun ongelmaksi. Siinä ollaan vaikeassa tilanteessa. Oikeus ja kohtuus olisi, että ympäristö- ja lupavaatimukset saataisiin kohtuullisiksi ja ennen kaikkea siten, että ne olisivat samanlaisia läpi maan. Nyt vaihtelua esiintyy aivan liian paljon.


RUL:n juhlavuodesta voit lukea tarkemmin täältä.Jaa tämä sivu