Paukkupakkasilla pukeutuminen kysyy viitseliäisyyttä

Puolustusvoimat
pakkanen
Kun metsäleirillä puetaan paljon päälle, on tärkeää muistaa esimerkiksi telttaan mentäessä vähentää varustusta.
Paavo Airo Helsinki

Uudet alokkaat ovat päässeet välittömästi kunnon talven makuun, kun paukkupakkaset ovat levittäytyneet koko Suomeen. Esimerkiksi Sodankylässä, missä Jääkäriprikaati toimii, on ollut keskiviikkona ja torstaina noin -35 astetta pakkasta. Jääkäriprikaatin koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Reima Vanhanen kertoo, mitkä ovat varusmiesten yleisimpiä pukeutumiseen liittyviä virheitä paukkupakkasilla.

– Suurimpia virheitä ovat, jos ei ymmärretä kerrospukeutumisen tärkeyttä tai jos pidetään samat vaatteet sisällä ja ulkona. Kun ollaan teltassa tai mennään ajoneuvolla paikasta toiseen, pitää muistaa vähentää vaatetta. Se on viitseliäisyyskysymys. Esimerkiksi teltassa kaikki eivät välttämättä viitsi riisua kenkiä, Vanhanen sanoo.

­­Vanhanen sanoo alokkaiden olevan mielenkiintoisessa tilanteessa, kun he tulevat siviilistä, eivätkä voikaan itse säädellä, koska ovat sisällä ja koska ulkona.

– Ei myöskään riitä, että varusmiehille sanotaan, kuinka pukeudutaan. Täytyy myös valvoa, Vanhanen jatkaa.

Arktinen koulutus kiinnostaa myös Yhdysvaltoja

Jääkäriprikaati on erikoistunut arktiseen koulutukseen. Voidaanko siis sanoa, että on hyvä asia, että pakkasta on yli -30 astetta?

– Onhan se kiva, kun voidaan todeta käytännössä, että meidän varusteillamme pärjää kaikissa olosuhteissa, Vanhanen sanoo.

Ensi viikolla Jääkäriprikaati saa talvikurssilleen vieraakseen muiden muassa Yhdysvaltain merijalkaväen joukkoja, Vanhanen kertoo.

– Olisihan se mainiota, jos saataisiin oikein kunnon kelit, Vanhanen toteaa paukkupakkasia toivoen.


Jaa tämä sivu