Patria AMV – vaivihkaa vientimenestykseksi

Patria
4_AMV_terotuominen_reservilainen_1117_patria
Uusin Patrian 8x8-pyöräpanssariajoneuvo on vuonna 2013 esitelty AMV XP -versio. Tässä vaunu on varustettu italialaisella 30 mm Oto Melaran HITFIST tornilla. Sen kummallakin puolella on israelilainen Rafael Spike -panssarintorjuntaohjus. Näyttävä naamiokuvio on optimoitu lähinnä markkinointitarkoituksiin.
Tero Tuominen

Vanhempi sukupolvi muistanee vielä, miten varusmiehiä kuljetettiin traktorien peräkärryissä. Sitten tulivat Proto-Sisut ja lopulta ihan oikeaa panssarisuojaa tarjoavat Pasit ja neuvostoliittolaiset miehistönkuljetusvaunut. Uudemman sukupolven maastokuorma-autot ja Pasit ovat edelleen käytössä, mutta nykyaikaisella taistelukentällä vaaditaan ajoneuvolta huomattavasti enemmän.

1990-luvun puolivälissä Suomessa pohdittiin, mitä XA-180 Pasi -vaunujen jälkeen tarvittaisiin. Ajoneuvosta oli tehty vientiversio XA-186, jossa oli jo esimerkiksi ilmastointi ja NBC-suojaus (Nuclear, Biological, Chemical) kaasuja ja muita taistelukentän uhkia vastaan.

Pasi-alustan kantavuus ei kuitenkaan ollut riittävä tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Etenkin kun oli olemassa tarve parantaa panssarointia ja asentaa painavia asejärjestelmiä vaunuun. Samaten taistelijan vaatima tila luotiliiveineen ja runsaine varusteineen on kasvanut.

Jotain uutta siis tarvittiin. Patria kehittikin 90-luvun puolivälissä erilaisia ajoneuvokonsepteja aina telavaunuun asti.

Tässä yhteydessä Puolustusvoimat päätyi tilaamaan 90-luvun lopussa Ruotsista tela-alustaisia CV9030-vaunuja. Patria oli hankkeessa mukana kokoamalla niitä Hämeenlinnan tehtaallaan. Alusta tuli Ruotsista.

Silti modernimmalle panssaroidulle pyörävaunulle nähtiin edelleen tarvetta. Vuonna 1999 yhtiö lähti tekemään selvitystä 8x8-taisteluajoneuvosta. Sen pohjalta kehitetyn, nykyisin Armoured Modular Vehicle -nimellä (AMV) tunnetun vaunun ensimmäinen prototyyppi valmistui vuonna 2001.

5_AMV_terotuominen_reservilainen_1117_patria
Etusektorista AMV-vaunu kestää 30 mm panssaria läpäisevien APFSDS-alikaliiperinuoliammusten (Armour Piercing Fin Stabilised Discarding Sabot) osumat. Kuva: Patria.
 

Erillinen apurunko

AMV on kahdeksanpyöräinen ajoneuvo, jossa kaikki pyörät ovat vetäviä. Kaksi etuakselia ovat ohjaavia, valinnaisesti myös takimmainen. Kaikki pyöräntuennat ovat identtisiä, mikä helpottaa korjauksia. Myös edessä sijaitseva voimalaitepaketti on helposti irrotettavissa.

Pasista poiketen AMV:ssä on irrotettavissa oleva apurunko, johon koko voimalinja vetopyörästöineen ja pyöräntuentoineen on kiinnitetty. Panssarikori on liitetty siihen joustavilla elementeillä.

Tämä on osa vaunun modulaarisuutta. Nimensä mukaisesti AMV on modifioitavissa kulloisenkin asiakkaan toivomusten mukaisesti niin aseistuksen kuin panssarisuojan suhteen. Perusversio kestää etusektorista 30 mm panssaria läpäisevien APFSDS-alikaliiperinuoliammusten (Armour Piercing Fin Stabilised Discarding Sabot) osumat.

Lisälevyillä (teräs tai keraami) vastaava suoja voidaan rakentaa myös kylkiin – vaunun painon luonnollisesti samalla kasvaessa. Hyvä liikkuvuus tuo sekin myös lisäsuojaa taistelukentällä.

AMV on uintikykyinen raskaimpia versioita lukuun ottamatta. Perusvaunu kykenee lähinnä pienten vesistöjen ylityksiin, mutta Yhdysvaltain merijalkaväen kilpailutusta varten vaunusta tehtiin myös merikelpoinen versio. Tämä kauppa ei kuitenkaan toteutunut.

6_AMV_terotuominen_reservilainen_1117_patria
Nykyaikaisen panssaroidun ajoneuvon miehistötilassa on huomioitu ergonomia sekä mukana kuljetettavan kaluston jatkuvasti kasvanut määrä. AMV:n istuimet vaimentavat miinaräjähdysten energiaa ja 5-pisteturvavyöt pitävät taistelijat kiinni niissä. Kuva: Patria
 

Runsaasti asevaihtoehtoja

Miehistötilassa voidaan versiosta riippuen kuljettaa jopa 10 taistelijaa. Tyypillinen määrä on kahdeksan. Heille on 4/5-pisteturvavöillä varustetut istuimet. Niiden rakenteet on suunniteltu vaunun alla tapahtuvat miinaräjähdykset huomioiden. Matkustajien päät eivät tässäkään tilanteessa osu kattoon.

Modernilla taistelukentällä tarvitaan jatkuvasti enemmän sähköä. Tämä on huomioitu AMV:ssä. Ajoneuvon omille järjestelmille on tarjolla riittävästi virtaa ja samalla miehistö pystyy lataamaan omia varusteitaan. Vaunun digitaalinen dataväylä mahdollistaa uusien laitteiden joustavan liittämisen.

AMV:n kansirakenteissa on huomioitu erilaisten asejärjestelmien asentaminen keveistä kauko-ohjattavista konekivääriasemista aina raskaisiin tykkitorneihin. Vaihdettavissa oleva neliömäinen rakenneosa mahdollistaa halkaisijaltaan erilaisten tornien sovittamisen vaunuun.

Suomessa AMV on käytössä Patrian raskaan 120 mm AMOS -kranaatinheitintornin (Advanced Mortar System) alustana. Niitä on alle 20 kappaletta. Puolustusvoimat on tilannut myös 62 miehistönkuljetusversiota, joissa on kauko-ohjattu Kongsbergin 12,7 mm Protector M 151 RWS -konekivääriasema (Remote Weapon System).

AMV:stä on tarjolla kolme erilaista versiota. Perusmalli on jalkaväen taisteluajoneuvo. Siitä voidaan rakentaa esimerkiksi miehistönkuljetus-, komento- tai ambulanssiversio. Samaten rakenne kestää yksiputkisen NEMO-kranaatinheitintornin.

Korkeakattoisessa mallissa takana on suurempi miehistötila esimerkiksi korjaus- tai komentoajoneuvotarpeita varten.

Raskasasealustaisen AMV:n runko on vahvistettu kestämään jopa 105/120 mm tykkitornit. AMOS-heittimet on rakennettu tälle alustalle.

Kaikista versioista on saatavissa 40 senttiä pidempi malli. Vaikka vaunussa ei ole V-mallista runkoa, miinasuojaus on vaikuttava. AMV kestää jopa yli 10 kilon TNT-räjähdykset.

Modernin pyöräpanssariajoneuvon hinta riippuu täysin siitä, mitä asiakas siihen haluaa. Tyypillisen version hinta on luokkaa kaksi miljoonaa euroa. Kuten autokaupoissakin, varustetason lisääminen nostaa hintaa. Etenkin torniasenteiset tykit ovat kalliita. 30 mm torni voi maksaa 1,5–4,5 miljoonaa euroa.

 

2_AMV_terotuominen_reservilainen_1117_terotuominen
AMOS-heitinvaunu Puolustusvoimain lippujuhlan paraatissa kesäkuussa 2017. Taustalla ohimarssin vastaanottajat presidentti Sauli Niinistö ja Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg. Kuva: Tero Tuominen

Testattu taistelussa

AMV on ollut hämmästyttävä vientimenestys erittäin kilpailluilla panssaroitujen pyöräajoneuvojen markkinoilla. Niitä on myyty lähes 1 600 kappaletta, joista yli 1 000 on jo valmistettu.

Sitä on myyty Suomen ja Ruotsin ohella Puolaan, Kroatiaan, Sloveniaan, Etelä-Afrikkaan ja Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin. Parhaillaan AMV on mukana Australian vaunukilpailutuksessa.

Myyntihankkeet kestävät aina useita vuosia ja kaupan jälkeen menee vielä muutama vuosi, kunnes tuotanto alkaa. Patria tyypillisesti rakentaa prototyypin sekä pari ensimmäistä vaunua. Ostaja vastaa teknologian siirron jälkeen sarjatuotannosta.

Puolan 690 vaunun tilaus nosti suomalaisen panssariajoneuvon yhdeksi alan markkinajohtajaksi. Sittemmin puolalaiset Rosomak-nimellä (Ahma) tunnetut Patrian AMV-vaunut ovat keränneet mainetta Afganistanissa. Ne ovat kestäneet niin sinko-osumia kuin tienvarsipommien räjähdyksiä. Vientiponnisteluissa tällainen ”combat proven”-maine on tietysti aina eduksi.

1_AMV_terotuominen_reservilainen_1117_terotuominen
Patrian AMV-ajoneuvoperhe yhteiskuvassa Hämeenlinnan tehtaan pihalla. Oikealta uintikykyinen AMV-perusvaunu, korotetulla katolla varustettu lisäpanssaroitu AMV-komentoversio, yksiputkinen Nemo-kranaatinheitin, kaksiputkinen AMOS-heitinvaunu ja vertailukohtana modernisoitu Pasi XA-180M -vaunu. Kuva: Tero Tuominen

Patria AMV XP

Pituus 8,4 m

Korkeus 2,9 m

Leveys 2,4 m

Paino kuormattuna max. 32 000 kg

Suurin nopeus >100 kmh

Nousukyky 60 %

Uintikyky (lisävarustein) 6-10 kmh

Toimintasäde 600-1000 km

Moottori 450 kW

Automaattivaihteisto 7/1

Miehistö 2-3

Matkustajia 6-10


3_AMV_terotuominen_reservilainen_1117_Patria
Patrian helmikuussa 2017 esitelty uutuus on 120 mm Nemo-kranaatinheitintorni asennettuna 20 jalan merirahtikontin rakenteisiin. Se on helposti siirrettävissä, koska kiinnitykset ovat standardin mukaiset ja koukkutartuntalaite mahdollistaa nopean kuormauksen. Konttia on testattu mm. Sisu ETP E13 8x8 -maastokuorma-auton päällä. Samassa paketissa on yksiputkisen heitinjärjestelmän ohella tilat kolmen hengen miehistölle (ampuja ja kaksi lataajaa) ja ampumatarvikkeille (100 kranaattia). Kontissa on oma voimakone sekä ilmastointi. Valinnaisesti konttiin voidaan asentaa NBC-ilmansuodatusjärjestelmä (Nuclear, Biological, Chemical) tai parantaa suojausta asentamalla siihen panssarilevyjä. Nemo-kontti voi ampua ajoneuvon päältä tai maahan laskettuna esimerkiksi tukikohtaa suojaamassa. Se voidaan kiinnittää myös alusten kannelle. Kuva: Patria


Lue myös: 17.9.2018 Patrian uusi ajoneuvo 6x6 on Pasin sukua


Jaa tämä sivu