Parempaa tilannekuvaa ja nopeampaa reagointia uusilla lennokeilla

Tuomas Kaarkoski
orbiter_MUAS
Varusmies valmistelee lennokkia ja katapulttia, jonka avulla lennokki laukaistaan taivaalle.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Puolustusvoimat esitteli torstaina uuden minilennokkijärjestelmänsä.  MUAS (Mini Unmanned Aerial System) on ollut jo Puolustusvoimien käytössä. Prikaatikenraali Petri Hulkon mukaan järjestelmä haluttiin esitellä vasta sitten, kun se on täydessä operatiivisessa käyttövalmiudessa. Nykyinen saapumiserä on järjestyksessään kolmas, jolle lennokkijärjestelmää on koulutettu.

Israelilaiselta Aeronautics Ltd -yritykseltä ostetut lennokit myöhästyivät erinäisten ongelmien takia useamman vuoden alkuperäisestä aikataulusta. Koko hankkeen arvo on 23,6 miljoonaa euroa. Lennokkien tarkempaa lukumäärää Puolustusvoimista ei suostuta kertomaan. Lennokkien käyttötarkoitusta Santahaminassa pidetyssä tilaisuudessa kuitenkin avattiin.

kolehmainen
Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tutustui lennokkijärjestelmään.

Varsinainen tarve lennokeille tuli Suomen liityttyä jalkaväkimiinat kieltäneeseen Ottawan sopimukseen. Tuolloin eduskunta korvamerkitsi 300 miljoonaa euroa puolustusmäärärahoista käytettäväksi suorituskyvyn korvaamiseen, joka jalkaväkimiinoista luovuttaessa menetettiin.

– Mentaalista miinakauhua, joka oli varsin merkittävä, lukuun ottamatta kaikki muut osa-alueet on pystytty kohtuullisella tavalla kompensoimaan. Tämä on viimeinen osa jalkaväkimiinojen korvaamisesta, joka saadaan nyt operatiiviseen käyttöön, Hulkko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hulkon mukaan jalkaväkimiinojen tärkein tehtävä oli estää vihollisen liike sivustoihin, pysäyttää sen liike ja suluttaa alueita, joihin omia miehiä ei riittänyt.

– Minilennokilla ja sen suorituskyvyllä pystytään valvomaan vastaavia alueita, sivustoja, selustoja ja osoittamaan maalit esimerkiksi epäsuoralle tulelle. Tämä tuo olennaisen osan sivustojen suojaamiseen, tulenjohtoon ja tilannetietoisuuteen.

 

Myös muille viranomaisille

Maavoimien käyttämiin johtamisjärjestelmiin integroituva minilennokkiryhmä koostuu yhdeksästä henkilöstä, joka voidaan jakaa kahteen partioon. Kokoonpanoon kuuluu ryhmän johtaja ja varajohtaja, neljä lennättäjää, kaksi mekaanikkoa sekä kuljettaja. Johtajan päätelaitteen ja ohjausaseman lisäksi kummallakin partiolla on lennokit käytettävissään.

Santahaminan taivaalle katapultilla laukaistu Orbiter 2 –lennokki näytti esittelylennossa ketterältä laitteelta. Noin kymmenen kiloa painavan lennokin lentoaika on noin kolme tuntia ja sen normaali tehtäväkorkeus on 350–800 metriä.

Lennokit eivät jää pelkästään Puolustusvoimien yksinoikeudella käytettäväksi. Prikaatikenraali Hulkon mukaan monipuolista järjestelmää pääsevät tarvittaessa hyödyntämään myös muut viranomaiset.

– Kyllä tämä on myös muiden viranomaisten käytettävissä. Poliisi voi hyödyntää lennokkia esimerkiksi kadonneiden etsinnässä ja pelastuslaitos voi tehdä tällä vaikka metsäpalojen kartoitusta.

orbiter
Lennokki laskeutuu sulavasti laskuvarjon ja koneen alla olevien ilmatyynyjen avulla.

 

Minilennokkijärjestelmä

Orbiter 2, tekniset ominaisuudet

·      – Kärkiväli 3m

·      – Pituus 1,4m

·      – Paino 9,8kg

·     –  Lentoaika 3h

·     –  Normaali tehtäväkorkeus 350–800m

·    –   Lentonopeus 60-140km/h

·     –  Lentoonlähtö katapultilla, laskeutuminen laskuvarjolla ja laitteen pohjassa olevalla pehmustetyynyllä

 

Katso alta Puolustusvoimien esittelyvideo lennokkijärjestelmästä.Jaa tämä sivu