Panssarikalusto SRA:n SM-kisojen mausteena

Kai Gylling
DJI_0040
Ampuja valmistautui aloittamaan suoritustaan Vuosalmi-rastilla.
Paavo Airo

Sovelletun reserviläisammunnan Suomen mestaruuskilpailut käytiin tänä kesänä Hätilässä. Kisojen erikoisuutena oli, että rastien ampumapaikoilla oli panssarikalustoa. Myös pyrotekniikka toi oman mausteensa rasteille. 

Alla Tommi Käpin tekemä esittelyvideo SRA:n SM-kisoista. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

 

Kisojen ratamestari Jari-Pekka Walden, mistä idea tankkien käyttämiseen lähti?

– Kun kilpailualueena toimi Panssariprikaatin Hätilän ampuma-alue, oli luonnollista pyrkiä saamaan kisaan myös panssarikalustoa. Kaluston kuljetuksessa Panssariprikaatin tuki oli ensiarvoisen tärkeää. Saimme myös kilpailukeskukselle koko viikoksi Panssariprikaatista Leopard 2A6 -panssarivaunun.

– Tämän lisäksi saimme Panssarikillalta ja Panssarimuseolta rasteille BMP1-rynnäkkövaunun, Landsverk Anti II IT -vaunun sekä T-72-taistelupanssarivaunun. Patria tuki myös hienosti kilpailua, ja saimme rastille käyttöön Patrian AMV-vaununkin.

_MG_0296
Tomi Soininen allekirjoitti tuloslomaketta tuomari Kari Heinon valvonnassa Kollaa -rastilla. Kuva: Tommi Käppi

Minkälaista palautetta kilpailijoilta tuli tehosteista ja tankeista?

– Pyrotekniikan käyttö sai hyvää palautetta jo viime vuonna järjestetyssä Hätilä 16 -SRA-kilpailussa. Kokeilimme silloin ensimmäisen kerran pyrotekniikan toimivuutta ja luotettavuutta isommassa kilpailussa. SM-kilpailuissa palaute runsaan vaunukaluston ja pyrotekniikan käytöstä oli myös erittäin positiivista. 

– Tuli toimi myös yhtenä rastielementtinä. Tulipallo kätki vielä pystyssä olleet maalit hetkeksi, joten se oli monelle uusi kokemus.

Rasti8-108
Joonas Mustajoki ampui tuomari Juho Aarnion valvonnassa Vuosalmi-rastilla.

Oliko tämän kesän SM-kisoissa elementtejä, joita kannattaisi hyödyntää tulevissakin SRA-kisoissa?

– SSI-tuloslaskentaohjelman käyttö kisassa oli erittäin hyvä kokemus. Sen käyttö nopeutti merkittävästi niin rastitoimintaa kuin itse tuloslaskentaa.

– Onnistuimme varsin hyvin myös aina haasteellisen toimitsijakilpailun järjestämisessä torstaina ja perjantaina. Näkisin, että jatkossakin toimitsijakilpailu kannattaa ampua jo viime vuonna osittain testatulla järjestelyllä, jossa puolet rastihenkilöstöstä ampuu kisasuorituksensa torstaina ja toinen puoli toimitsee ja perjantaina tehdään vaihto.

– Itse kilpailussa olimme jakaneet ampujat rastimäärään nähden kaksinkertaiseen määrään ryhmiä eli ryhmiä oli 24. Näin ollen meillä oli rastia ampuvat ryhmät ja rastien välillä siirtyvät ryhmät. Tämä järjestely osoittautui myös SM-kilpailussa varsin toimivaksi järjestelyksi, kun pienemmät ryhmät pääsivät siirtymään nopeasti rasteilla.

– Erityisesti haluan vielä nostaa esiin huollon tärkeyden, jotta niin Puolustusvoimilta saadun kuin omankin materiaalin hallinta on hyvin suunniteltua ja tarkasti toteutettua. Ilman kisan huoltopäällikkönä toimineen Juha Rantalan organisointikykyä ja tarkkaa suunnitelmaa ei olisi etenkään kisan rakennus -ja purkuvaihe mennyt niin hienosti kuin se meni.

_MG_0531
Sovellettu reserviläisammunta on Reserviläisurheiluliiton kilpailulajeista suosituimpia. Kuva: Tommi Käppi

Paikalla oli myös Puolustusvoimien edustajia. Minkälaisia kommentteja heiltä tuli?

– Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonninen sekä Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Pertti Posti kävivät tutustumassa kilpailuun lauantaina. Heidän antamansa arviot kilpailusta ja kilpailijoiden aseenkäsittely- ja ampumataidosta olivat erittäin positiviisia.

– Sonnisen mukaan tämän tasoiset ampujat voisivat hyvin toimia muun muassa varusmiesten koulutustehtävissä. 

IMG_4167_voittajat
Voittajat poseerasivat yhteiskuvassa. Kuva: Sami Ylönen

Miten SM-kisat kokonaisuudessaan sujuivat?

– Kisat sujuivat hyvin. Varsinkin kun tiedetään, kuinka paljon huomioitavaa tämän kokoluokan kilpailussa on, niin kokonaisuuteen on oltava erittäin tyytyväinen. Aikataulullisesti pysyimme hyvin tavoitteissa ja olimme etenkin varsinaisina kilpailupäivinä jopa aikataulua edellä. 

– Ruokailujärjestelyt toimivat hienosti eli ruokailu ei sotkenut kilpailun aikataulua. Lisäksi ruoka oli erittäin hyvääkin. Lukuisat sponsorit tukivat upeasti kilpailua ja ansaitsevat myös kiitokset. 


SRA:n SM-kisojen tulokset löytyvät täältä.


Jaa tämä sivu