Panssaridivisioonan 75-vuotisjuhlassa esiteltiin uutta ja vanhaa kalustoa – kuvakooste

Paavo Airo
IMG_2341
T-72-panssarivaunu esiintyi toimintanäytöksessä. Puolustusvoimien käytöstä poistuneita T-72-tankkeja käytettiin Panssariprikaatissa ennen nykyisten Leopardien hankintoja.
Paavo Airo Hattula

Panssariprikaatissa juhlittiin keskiviikkona panssaridivisioonan 75-vuotispäivää. Jatkosodassa 28. kesäkuuta 1942 perustettu panssaridivisioona tunnetaan kenraalimajuri Ruben Lagusin johtamana joukkona, joka osallistui muun muassa Tali-Ihantalan taisteluun. Divisioonalla oli merkittävä rooli torjuntataistelussa Neuvostoliittoa vastaan. Nykyinen Parolannummella toimiva Panssariprikaati sai alkunsa kyseisestä joukosta.

Prikaatin järjestämä juhlatapahtuma sekä samassa yhteydessä järjestetty Nuku Rauhassa -tapahtuma keräsivät Parolannummelle vähintäänkin useiden satojen siviilien yleisön. Lisäksi juhlaan osallistui varusmiehiä ja Puolustusvoimien henkilöstöä. Esillä oli muun muassa Puolustusvoimien uusi telavetoinen panssarihaupitsi Moukari (K9 Thunder) ja Leopardin eri versioita, jotka kiinnostivat kansaa. Leopardin erikoisemmista versioista näytillä oli muun muassa Leopard 2 Marksman, joita Suomella on käytössään vain muutama.

Juhlassa nähtiin myös Panssariprikaatin komentajan vaihdokseen liittyvät juhlallisuudet. Eversti Pekka Järvi siirtyy heinäkuun alusta reserviin. Uutena komentajana aloittaa eversti Kari Nisula. Puheessaan Nisula kertoi ottavansa tehtävän vastaan nöyränä mutta määrätietoisena. Nisulan mukaan määrätietoisuutta tarvitaan, jotta kunniakkaat perinteet jatkuvat ja arvostus ansaitaan tulevaisuudessakin.

– Perinteet, yhteistyö ja iskuvoima muodostavat perustan toiminnalle tästäkin eteenpäin, Nisula sanoi.


IMG_2304
Perus-Leopardia harvinaisempi versio, Leopard 2 Marksman keräsi katselijoita, jotka pääsivät esittämään Panssariprikaatin varusmiehille tiukkoja kysymyksiä kalustosta. Marksmanilla voidaan tuhota ilma-aluksia ja suojata yksiköitä. Sen miehistönä on vain kolme henkilöä: vaunun johtaja, ajaja ja ampuja. Aseistuksena on kaksi 35 mm:n ilmatorjuntakanuunaa. Osat on valmistettu ulkomailla, mutta muutostyöt on tehty Suomessa Millogilla.
IMG_2303
Uusi korealainen K9 Moukari erottui muusta kalustosta korkealle kohoavalla 155 mm:n haupitsillaan.
IMG_2310
BMP-2 on ollut Maavoimien käytössä jo pitkään. Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti hiljattain Puolustusvoimat hankkimaan Naton logistiikkavirastolta BMP-2MD-rynnäkköpanssarivaunun tykkejä. Yhdeksän tykkiä toimitetaan tänä vuonna, ja hankintaan sisältyy lisähankintavaraus 91 tykille vuosina 2018–2021. BMP-2MD:tä on suunniteltu käytettävän vähintään 2030-luvulle asti.
IMG_2332
Toimintanäytöksessä yleisö pääsi seuraamaan tankkien toimintaa läheltä.
IMG_2318
Myös vanhaa kalustoa oli esillä.


Jaa tämä sivu