Pansio-luokan miinalauttojen peruskorjaus valmistui

Tuomas Kaarkoski
IMG_3123
Pansio-luokan miinalautta Porkkala osallistui hiljattain Puolustusvoimien vuoden pääsotaharjoitukseen, Uusimaa 2017:een Helsingin edustalla.
Paavo Airo Helsinki

Merivoimien kolmen Pansio-luokan miinalautan kattava peruskorjaus on saatu valmiiksi. Viimeisenä korjattavana ollut Pyhäranta-alus luovutettiin marraskuun lopulla takaisin Merivoimille Uudenkaupungin Työvene oy:n telakalla.

Peruskorjauksella pidennettiin alusten käyttöikää 20 vuodella 2030-luvulle asti. Alukset ovat valmistuneet vuosina 1991–1993 Olkiluodon telakalta. Peruskorjausurakka ajoittui vuosille 2015–2017. Alukset uudistettiin laiva- ja järjestelmäteknisesti lähes kokonaan.

– Miinalauttojen tehtävät painottuvat miinoitukseen, ja peruskorjauksessa näitä järjestelmiä modernisointiin. Peruskorjaus avaa Merivoimille myös uusia mahdollisuuksia, sillä alukset kykenevät toimimaan nyt entistä monipuolisemmin erilaisissa huoltotehtävissä, esimerkiksi täydennyksissä merellä, hankkeen projektipäällikkö, insinöörikomentajakapteeni Pasi Liukkonen sanoo. 

3_laivue2020_1017
Peruskorjattu Porkkala Helsingin Kauppatorin edustalla. Alus on lukuisien teknisten uudistusten ohella saanut muun muassa uuden komentosillan ja kompaktimman etukannen nosturin. Aseistuksena on kauko-ohjattu RWS-järjestelmä (Remote Weapon Station) komentosillan katolla. Kuva: Tero Tuominen

Yhteensopivuutta muiden alusten kanssa

Miinalauttojen taistelu- ja johtamisjärjestelmät modernisoitiin yhteensopivaksi Merivoimien muiden taistelualusten kanssa. Suurimpia yksittäisiä uudistuksia ovat uudet pää- ja apukoneet sekä koko aluksen kattava korkeapainesammutusjärjestelmä. Lisäksi aluksille tehtiin huolellinen pintakäsittely. Se ulotettiin niin sisä- kuin ulkopuolelta ensin teräspinnalle asti käyttämällä hiekkapuhallusta, jolloin saatiin korjattua 25 vuoden aikana syntyneet vauriot.

IMG_3026
Miinoja liikuteltiin Porkkalan alakannella Uusimaa 2017 -harjoituksessa. Alakantta voidaan käyttää tarvittaessa myös muiden kuin miinojen kuljetukseen. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Alukset kuuluvat Rannikkolaivastolle, ja ne on sijoitettu osin 6. Pintatorjuelaivueeseen Turun Pansioon ja 7. Pintatorjuntalaivueeseen Kirkkonummen Upinniemeen. Jäissäkulkukykyisiä aluksia käytetään miinoitus- ja emäalustehtäviin sekä merikuljetuksiin.

IMG_3066
Miinalauttojen tehtävät painottuvat miinoitukseen. Kuva: Tuomas Kaarkoski
 
IMG_3082
40mm kranaattikonekivääri kuuluu miinalauttojen aseistukseen. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Tekniset tiedot

Pansio-luokan miinalautat ovat nimeltään Pansio (90), Porkkala (91) ja Pyhäranta (92).

Pituus: 43,3 metriä

Leveys: 10,3 metriä

Syväys: 2 metriä

Uppouma: 608 tonnia

Nopeus: 11 solmua

Pääkoneteho: 1294 kWh

Jääluokka: 1A

Henkilöstö: 22 henkilöä

Merikuljetuskyky: 200 henkilöä tai 100 tonnia

Aseistus: 12,7mm ITKK, 7,62mm PKM, 40mm KRKK ja merimiinat

 

Lue myös:

28.10.2017 Laivue 2020 korvaa vanhaa ja tuo uutta


Jaa tämä sivu