Paljon on tehty, paljon vielä tehtävää

Tommi Verho
SRA
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Euroopan komission kaavailema kiistelty asedirektiivi ei ole jäänyt ilman vastatoimia reserviläisjärjestöissä. Pariisin terrori-iskujen jälkeen vauhdilla julki runnottu esitys hankaloittaisi olennaisesti reserviläistoimintaa siirtämällä itselataavat aseet yksityishenkilöiltä kiellettyyn tuliasedirektiivin A-luokkaan.

Direktiviin merkittävyys ei ole jäänyt liitoissa huomioimatta. Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) ja Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti ovat olleet asiasta yhteydessä pääministeri Juha Sipillään (kesk.), puolustusministeri Jussi Niinistöön (ps.) sekä sisäministeri Petteri Orpoon (kok.). Puolustusministerin puheilla kävi myös laajempi delegaatio, jossa edustettuina olivat Reserviupseeriliitto (RUL), Reserviläisliitto (RES) sekä Maanpuolustuskiltojen liitto (MPKL).

Tämän ohella reserviläisjärjestöt laativat eduskunnan hallitusvaliokunnalle lausunnon ehdotetusta asedirektiivistä. Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg uskoo liittojen tehneen hyvää edunvalvontaa asian suhteen.

– Tiedotus ja edunvalvonta ovat toimineet hyvin, sillä puolustus- ja sisäministeriön kanta tähän asiaan on esittämämme lausunnon mukainen. Myös valtioneuvosto sekä eduskunnan hallintovaliokunta on linjannut asian toiveidemme mukaisesti, Nyberg toteaa.

Keskiviikkona reserviläisjärjestöt olivat asian tiimoilta läsnä puolustusvaliokunnan kokouksessa, johon liitoilta oli pyydetty aiheesta asiantuntijalausunto.

Seuraavaksi EU:ta kohti 

Reserviläisjärjestöjen toiminnalla on selkeästi ollut vaikutusta Suomen kantaan asiassa. Hallitus päätti jo aiemmin EU-ministerivaliokunnan kokouksessa esittää muutoksia komission ampuma-asedirektiiviin.

– Toivon, että päättäjillämme ja EU-päättäjillä on myös jatkossa vahvuutta, näkemystä ja päättäväisyyttä tehdä asiassa sellaisia päätöksiä ja toimenpiteitä, jotka säilyttävät reserviläisarmeijamme harjoitusmahdollisuudet, puolustuskyvyn ja vahvan maanpuolustustahdon, Reserviläisurheiluliiton puheenjohtaja Tor-Erik Lindqvist toteaa direktiiviä käsittelevässä blogikirjoituksessaan.

Seuraava askel edunvalvonnassa on EU-tason päättäjien vakuuttaminen asian tärkeydestä Suomen puolustusratkaisun kannalta. RESUL:n eduskunnan hallintovaliokunnalle antaman lausunnon pohjalta ollaan tekemässä englannin- ja ranskankielistä käännöstä, joka tullaan jakamaan europarlamentariikoille sekä muille EU-vaikuttajille. Sekään ei kuitenkaan välttämättä riitä. Nybergin arvion mukaan Suomi on asiansa kanssa pitkälti yksin, eikä perustamissopimuksessa myönnettyä erivapautta jättäytyä toiminnan ulkopuolelle voida myöntää yksistään Suomelle. RUL:n toiminnanjohtaja Janne Kosonen on asiasta samoilla linjoilla.

– Yhtenäisistä suomalaisista näkemyksistä huolimatta on kuitenkin suuri vaara, että direktiivi menee läpi. Tästä syystä on mietittävä myös, mitä tämä tarkoittaisi käytännössä ja mihin toimiin tämä johtaisi.


Jaa tämä sivu