"Nörteillekin löytyy tehtäviä"

Tuomas Kaarkoski
niinistö
Jussi Niinistö (keskellä) muistutti, että ilman tahtoa ei ole uskottavaa maanpuolustusta.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Lainsäädännön suoraviivaistaminen puhutti puolue-edustajia Reserviupseeriliiton, Upseeriliiton ja Päällystöliiton Katajannokan kasinolla järjestämässä vaalipaneelissa. Läsnä olivat kaikki eduskuntapuolueet paitsi Vasemmistoliitto ja Muutos2011.

SDP:tä tilaisuudessa edustanut Eero Heinäluoma nosti esille Ruotsin sukellusveneselkkauksen esimerkkinä, jossa Suomen laki ei taipunut toivotulla tavalla. Aiemmin tilaisuudessa oli noussut esiin esimerkki, jossa eduskuntaan kohdistuisi turvallisuusuhka. Nykylainsäädännön puitteissa varusmiehiä ei voisi kyseisen kaltaisessa tilanteessa hyödyntää ollenkaan.

–Meillä on lakipuutteita yhteistoiminnassa. Lisäksi varusmiesten käyttö erilaisissa tilanteissa pitäisi saada yksinkertaistettua ilman että ollaan puolustustila-määrittelyssä, Heinäluoma totesi esimerkeistä.

Yksi puhuttavimmista aiheista oli odotetusti puolustusvoimien resurssit.

–Jos Ukrainan kriisi olisi tapahutnut vaalikauden alussa, puolustusvoimien resursseja olisi tuskin leikattu yhtä paljon, perussuomalaisten Jussi Niinistö totesi.

Tilaisuudessa vallitsi yksimielisyys puolustusmäärärahojen korotuksesta. Samalla edustajat myönsivät, että tulevat meri- ja ilmavoimien kalustohankinnat eivät onnistu ilman erillisrahoitusta.

– Hornetien hankintaa epäiltiin paljon 1990-luvulla. Nyt luulen, että enemmistö on silti tyytyväisiä, että ne aikanaan hankittiin, kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen muistutti.

Heinäluoma puolestaan totesi, että mitään runsauden sarvea puolustusvoimille ei ole löytymässä. Vaikka 150 miljoonaa euroa lisärahaa tulisikin, on niukkuus yhä läsnä.

– Toisaalta me suomalaiset olemme historian aikana saaneet verrattain vähälläkin aikaan hyviä tuloksia.

 

”Tehtäviä löytyy”

Varusmiesten heikentynyt kuntotaso ja sitä kautta pienentyneet ikäluokkamäärät huolettivat edustajia. RKP:n Marcus Rantala piti asevelvollisuutta hyvin demokraattisena järjestelmänä. Hän kuitenkin muistutti, että sen täytyy olla myös kilpailukykyinen siinä mielessä, että nuori on valmis uhraamaan kuukausia elämästään siihen ja hänen on saatava vastinetta ajalleen.

Niinistö puolestaan painotti, että erilaisiin tehtäviin tarvitaan erilaisia varusmiehiä.

– Kyllä nörteille ja pizzapossuillekin löytyy tehtäviä kansan armeijasta. Ei kaikkien tarvitse pinkoa Cooperissa kolmea tonnia.

Kokoomuksen Heikki Autto puolestaan oli huolissaan reserviläisten harjoittelumahdollisuuksista. Rovaniemeltä lähtöisin oleva Autto kyseenalaisti eteläisen Suomen ampumaratilanteen ja totesi kertausharjoitusmäärien olleen viime vuosina täysin kestämättömällä pohjalla.

 

Yhteistyölinjauksia

Paneelissa nousivat esille myös Ruotsi-yhteistyö, Nato-jäsenyys ja tuoreempana pinnalle noussut mahdollinen EU-armeija.

Keskustan Matti Vanhasen mukaan Venäjän aktiviisuus on noussut. Silti hän toppuutteli paniikin lietsomista.

– Itämerellä on ollut väreilyä, mutta tilanne on yhä hallussa. Suomalaisten kannalta on tärkeää, että tilanne ei eskaloidu jatkossakaan.


Jaa tämä sivu