Norjalaislehti: Onko Suomen malli parempi?

Julie Hjermstad / Norjan puolustusvoimat
coldresp
Norjalaiset harjoittelivat muun muassa yhdysvaltalaisten ja suomalaisten joukkojen kanssa omassa Cold Response 2016 -harjoituksessaan maaliskuussa.
Paavo Airo

Norjan suurimpiin sanomalehtiin kuuluva Aftenposten vertailee Norjan ja Suomen puolustusta. Lehti kirjoittaa Norjan puolustuksen maksavan tuplasti saman verran kuin Suomen. Norja on Nato-maa, jossa on valikoiva asevelvollisuus. Vuonna 2014 Suomen puolustusbudjetti oli 3,23 miljardia euroa ja Norjan 6,47 miljardia euroa. 

Vertailu muihin maihin on Norjassa aiheena ajankohtainen. Maassa pohditaan, millainen puolustus Norjalla pitäisi olla. Aftenposten kysyykin, onko Suomen malli oikea ja Norjan malli väärä. Huolena on, millä tavalla Nato auttaisi todellisen konfliktin yhteydessä.

Aftenpostenin mukaan Norjassa asepalveluksen suorittaa vuosittain noin 7 000–8 000 henkilöä. Suomessa luku on noin 20 000. Suomen puolustusvoimien kokonaisvahvuus on yleisen asevelvollisuuden vuoksi huomattavasti suurempi kuin Norjan. Suomella on lehden mukaan myös Norjaan verrattuna varteenotettava tykistö ja ilmavoimat. 

Aftenpostenin mukaan Suomen ja Norjan armeijoilla on erilaiset tarkoitukset. Norjan puolustus palvelee Natoa ja Yhdysvaltojen tarvetta. Suomen puolustus on rakennettu sen varaan, että maa puolustaa itse itseään. Suomi käyttää miljardeja euroja vähemmän, mutta silti puolustus pärjää vertailussa.

Tiedustelu tuo kustannuksia Norjalle

Mikä Norjan puolustuksessa sitten maksaa niin paljon? Esimerkiksi tiedustelu. Lehden mukaan Norja satsaa valtavasti tiedusteluun, vaikka sillä on paljon vähemmän yhteistä rajaa Venäjän kanssa kuin Suomella. Tiedustelua pidetään Norjassa tärkeänä, kun otetaan huomioon, mitä Krimillä ja Ukrainassa on tapahtunut. Norjan tekemä tiedustelu on myös Yhdysvalloille tärkeää.

Lehden mukaan Norja on täysin riippuvainen Natosta. Suomi, Norja, Ruotsi ja Islanti ovat kuitenkin sopineet pohjoismaisen puolustusyhteistyön lisäämisestä. Lehden mukaan puolustusmenoissa voitaisiin säästää esimerkiksi niin, että Ruotsi satsaisi pohjoismaiden yhteispuolustuksessa ilmavoimiin, Suomi maavoimiin ja Norja merivoimiin. 


Jaa tämä sivu