Nopeammin kertaamaan ja sijoitusmenettely uusiksi

Elina Luoma
Mikko Savola2016
Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savola peräänkuulutti Ähtärin puheessa sijoitusmenettelyn muuttamista, jos lainsäädäntöä muutetaan kertausharjoitusten varoajan osalta.
Tuomas Kaarkoski

Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) pitää tarpeellisena esitystä uudesta säädöksestä, jonka avulla reserviläisiä kyettäisiin kutsumaan palvelukseen nykyistä kolmen kuukauden varoaikaa nopeammin. Asian otti esille aiemmin puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessaan.

– Tämä onkin tarpeen, sillä Krimin haltuunotto alkoi helmikuun viimeisenä päivänä vuonna 2014 ja jo vajaan kolmen viikon päästä Venäjän duumassa päätettiin, että Krimin niemimaa on osa Venäjää. Voi vain miettiä, kuinka monta prikaatia tai muuta jalkaväen taisteluosastoa olisimme itse saaneet 18 vuorokaudessa kokoon. Ja kuinka moni niistä kokoon saaduistakaan olisi oikeasti ollut vielä tässä vaiheessa taistelukelpoinen, Ähtärissä Tammisunnuntain maanpuolustusjuhlassa puhunut Savola totesi.

Omat haasteensa

Savola muistutti kuitenkin, että mahdollisessa uudistuksessa asiaa pitää tarkastella myös yksittäisen reserviläisen näkökulmasta.

– On varmasti reserviläisiä, joille palvelukseen lähtö pienellä varoajalla ei tuota ylivoimaisia ongelmia ja joillekin jäsenillemme se olisi varmasti suoranainen ilon aihe. Mutta sitten on niitäkin, joiden kohdalla asia ei ole näin yksinkertainen. Mihin kolmen lapsen yksinhuoltaja laittaa lapsensa kun käsky parin päivänä päästä alkavaan kertausharjoitukseen käy? Miten menettelee oman, dementoituneen isänsä tai äitinsä omaishoitaja? Tai kirurgi, jonka työlistalla on vaativia leikkauksia koko loppuviikko, Savola spekuloi.

Tämän takia Savola peräänkuulutti Ähtärin puheessa sijoitusmenettelyn muuttamista, jos lainsäädäntöä muutetaan kertausharjoitusten varoajan osalta.

– Ainakin operatiivisiin joukkoihin sijoitettavat reserviläiset on valittava tarkemmalla seulalla, jotta sodan ajan tehtäviin saadaan sijoitettua osaavat, halukkaat ja siviilielämästä nopeasti irtaantumaan kykenevät reserviläiset.

Suomen malli toimii

Savolan mukaan sotilaallisen vastakkainasettelun aika on palannut Eurooppaan. Puheenjohtajan mukaan Suomen valtavirrasta poikkeava puolustusratkaisu näyttää taas järkevältä.

– Me kykenemme edelleen tarvittaessa puolustamaan itseämme laajaakin maahantunkeutumista vastaan toisin kuin vaikkapa läntinen naapurimaamme Ruotsi.

Savola tosin myönsi, että Suomen puolustusjärjestelmä vastaa tällä hetkellä huonosti modernin hybridisodan haasteisiin.

– Operatiiviset joukkomme ovat normaalitilassa hyvin pienet ja varsinkin maavoimien operaatiokykyisiä yksiköitä on hyvin rajoitetusti.

 

 


Jaa tämä sivu