NH90-helikopterit harjoittelevat Lapissa

Joonas Mattila/Puolustusvoimat
9nh90JoonasMattila
Suomen puolustusvoimien NH90-helikopteri loisti revontulten valossa Ivalon lentokentällä Cold Blade 2016 -harjoituksessa.
Paavo Airo

Utin jääkärirykmentti on isännöinyt maaliskuun alussa kansainvälistä helikopteriharjoitusta Lapissa. Harjoitus päättyy 18. maaliskuuta. Cold Blade 2016 on ensimmäinen Suomessa järjestetty Euroopan puolustusviraston helikopterikoulutusohjelman mukainen harjoitus. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun vastaava harjoitus järjestetään talvisissa olosuhteissa. 

Harjoituksen kokonaisvahvuus on 180 henkilöä. Suomen helikopteriosastossa on kuusi NH90-helikopteria ja noin sata henkilöä. Saksasta on kaksi CH-53GA –helikopteria ja 65 henkilöä. Tarkkailijat ovat ruotsalaisia ja saksalaisia.

Cold Blade 2016 -harjoituksen tarkoitus on vahvistaa eurooppalaisten helikopterimiehistöjen yhteistoimintakykyä ja kehittää talvi- ja tunturilentämisen taitoja. Esimerkiksi pimeälento ja etsintämenetelmät ovat kuuluneet ohjelmaan. Tukikohtana on toiminut Ivalon lentokenttä.

Puolustusvoimien Youtube-kanavalta löytyy videoita Cold Blade 2016 –harjoituksesta, muun muassa tämä: https://www.youtube.com/watch?v=oRKo2zXHXSw. Videolla suomalaiset harjoittelevat yölentoa niin sanottujen night vision -lasien avulla.

Alla kuvagalleria Cold Blade 2016 -harjoituksesta. Kaikki kuvat ovat Puolustusvoimien materiaalia.Jaa tämä sivu