Neljälle maalle tietopyyntö Hornetin korvaajista

Ilmavoimat
hornetit
Hornetit lentävät Suomen taivaalla vielä monta vuotta. Niiden elinkaari päättyy noin vuonna 2030. Korvaajia etsitään hyvissä ajoin.
Paavo Airo

Puolustusvoimain logistiikkalaitos on lähettänyt neljän maan hallitukselle Hornetin korvaajahankintaa koskevan tietopyynnön. Maat ovat Iso-Britannia, Ranska, Ruotsi sekä Yhdysvallat. Tietopyynnön vastauksia odotetaan hävittäjätyypeistä, jotka ovat Boeing F-15 ja F/A-18, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-16 ja F-35 sekä Saab Gripen.

Tietopyyntö analysoidaan, minkä jälkeen lähetetään tarjouspyyntö. Tarkoituksena on kerätä tietoja hävittäjistä, jotta hankintaa voidaan suunnitella yksityiskohtaisesti ja tehdä budjetointia sekä tarkentaa hankittavalle monitoimihävittäjälle asetettavia vaatimuksia.

Tietopyynnössä kysytään budjetäärisiä avioita järjestelmien hankinnan, käytön ja ylläpidon kustannuksista ja laskentamenetelmistä. Järjestelmiin kuuluvat lentokoneiden lisäksi muun muassa aseet, koulutusvälineet, johtamisjärjestelmät ja ylläpidon edellyttämät järjestelyt. Puolustusvoimien mukaan maat voivat esittää myös ratkaisuja, joissa esimerkiksi useammat lentokonetyypit tai miehittämättömät ilma-alukset täydentävät monitoimihävittäjien suorituskykyä. Kun uusia koneita otetaan käyttöön, on tavallista, että myyjämaan puolustusvoimat kouluttaa ohjaajia ja henkilökuntaa. Järjestelmien kehittämistä johtaa yleensä valmistajamaan puolustushallinto. 

Vastaukset tietopyyntöön tulee toimittaa vuoden 2016 lopussa. Tarjouspyyntö lähetetään vuonna 2018. Hankintapäätös aiotaan tehdä vuonna 2021. Tavoitteena on korvata vuodesta 2025 alkaen poistuvan Hornet -kaluston suorituskyky monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. Nykyisten Hornetien elinkaari päättyy noin vuonna 2030.


Jaa tämä sivu