Neljä vinkkiä, joiden avulla voi valmistautua kutsuntoihin

Puolustusvoimat
punnerrukset
Laskuvarjojääkärikoulutukseen hakevien kuntotesteissä punnerretaan. Marsmars.fi-palvelun avulla voi treenata ennen inttiä sen mukaan, tähtääkö erikoisjoukkoihin vai perustehtäviin.
Paavo Airo Helsinki

Vuoden 2017 kutsunnat alkavat 15. elokuuta. Niihin osallistuvien kannattaa kuitenkin jo hyvissä ajoin pohtia, mitä palvelus voisi itselle tarjota. Maavoimien esikunnassa palveleva majuri Pekka Rytkölä listasi neljä vinkkiä, jotka nuoren kannattaa ottaa huomioon ennen kutsuntoja.

Viime viikolla Reserviläinen.fissä kerrottiin, kuinka suuri osa valitsi tämän vuoden kutsunnoissa intin.

 

1) Jos oma fyysinen kunto epäilyttää tässä vaiheessa, ehtii sille vielä tehdä paljon. Netistä löytyy marsmars.fi-sivusto, jonka tarkoitus on auttaa inttikuntoon. Treeniohjelmia löytyy niin perustaistelijalle kuin erikoisjoukkoihinkin halajaville.

– Kannattaa käydä sivustolla ja tulostaa itselleen ilmainen liikuntaohjelma. Ohjelmaa noudattamalla pääsee varmasti ”inttikuntoon”, Rytkölä opastaa.

 

2) Puolustusvoimien omilta nettisivuilta ja muun muassa Facebookista löytyvien tietojen lisäksi koulutustarjontaan voi perehtyä Varusmies 2017 -oppaan avulla.

– Kannattaa valmistautua lukemalla opas. Lukemalla oppaan perehtyy Puolustusvoimien koulutusvalikoimaan ja voi pohtia, minkälaiseen koulutukseen on halukas hakeutumaan.

Tällä hetkellä Puolustusvoimien sivuilta löytyy vielä vuoden 2016 opas, joka on sekin hyödyllinen.

 

3) Hyvillä perusteluilla voi kutsunnoissa vaikuttaa siihen, mihin joukko-osastoon määrätään. Joukko-osastot myös lähettävät noin kuukausi ennen palveluksen aloittamista kyselyn tehtävistä, joissa henkilö haluaisi palvella. 

– Palveluspaikka kannattaa miettiä etukäteen sekä perustelut, esimerkiksi miksi juuri minä olen henkilö, joka pitäisi määrätä palvelemaan Karjalan prikaatissa. Kiinnostavan tehtävän pohtimiseen kannattaa käyttää aikaa, koska kysely vaikuttaa siihen, mihin joukkoyksikköön henkilö sijoitetaan – esimerkiksi Karjalan tykistörykmenttiin.

 

4) Rytkölä kehottaa pohtimaan myös, voisiko palveluksesta saatavia oppeja hyödyntää myöhemmin työelämässäkin.

– Palveluspaikkaa ja tehtäviä kannattaa pohtia myös siitä näkökulmasta, olisiko palveluksesta hyötyä varusmiespalveluksen jälkeisessä työelämässä tai hakiessa opiskelupaikkoja. On asevelvollisen ja Puolustusvoimien yhteinen etu, että henkilö palvelee paikassa ja tehtävässä, joka kiinnostaa häntä ja antaa mahdollisesti myös pisteitä ja kokemusta hakeuduttaessa kouluun tai työelämään.


Jaa tämä sivu