Neljä päivää ja 1 000 airsoftin pelaajaa Puolustusvoimien harjoitusalueella – TSTOS 18 kasvaa entisestään

Ehasa ry
tstos17
Viime vuoden TSTOS 17 järjestettiin myös Hattulassa kuten tämän vuoden tapahtuma.
Paavo Airo Helsinki

Airsoft-pelaajien heinäkuinen jättitapahtuma TSTOS 18 kasvaa tänä vuonna nelipäiväiseksi. Noin tuhatta pelaajaa Puolustusvoimien harjoitusalueelle Hattulaan tavoitteleva tapahtuma on järjestäjille iso urakka, jota valmistellaan pitkään ja johon on tunkua. Noin tuhat pelaajaa on yläraja, jotta tapahtuma ei paisu liikaa. Pelaajia tulee pääasiassa Suomesta mutta tänä vuonna heitä on paljon myös Ruotsista ja Norjasta. Kaukaisimmat tulevat jopa Brasiliasta asti. Tuhannen pelaajan monipäiväisten pelien järjestäminen kysyy muun muassa huollolta melko paljon.

– Esimerkiksi suihkut pitää rakentaa pelialueen kyliin, ja vesipisteitä pitää olla paljon. Latauspaikkoja pitää järjestää pelaajien puhelimille ja airsoft-aseille, jotka myös toimivat akuilla, tapahtuman järjestävän organisaation Ehasan puheenjohtaja Elias Tahvanainen sanoo.

Ehasa järjestää ennen TSTOS -tapahtumaa Padasjoella huhtikuussa conquest-tapahtuman, johon on ilmoittautunut yli 600 osallistujaa.

– Siinä pääsemme testaamaan järjestelyjä. Esimerkiksi alueen 4G-verkko alkaa olla kovalla koetuksella, kun pelaajia on niin paljon.

TSTOS 18:aan on ilmoittautunut maaliskuun loppuun mennessä jo noin 600 pelaajaa.

tstos17ajoneuvo
TSTOS 18:ssa käytetään myös ajoneuvoja kuten aiempina vuosina. Kuva: Ehasa ry

Varustuksena reppu tai pakettiautollinen tavaraa

TSTOS 18 on leikkimielinen airsoft-peli, jonka ympärille kuitenkin rakennetaan mahdollisimman realistiset puitteet. Varsinaisia sotivia osapuolia on kaksi, mutta pelissä on myös mukana muun muassa siviilejä ja kuvitteellisen avustusjärjestön rauhanturvaajia.

Airsoft-aseet ovat aidon näköisiä muovikuula-aseita. Suuri osa pelaajista on reserviläisiä, jotka voivat hyödyntää pelissä armeijassa oppimiaan asioita.

Pelissä on tänä kesänä aiempia vuosia enemmän kalustoakin. Panssarivaunuja on muutama. Muita ajoneuvoja pelissä tarvitaan erilaisiin kuljetuksiin, onhan pelialue laaja.

­– Nyt kun pelin pituutta on kasvatettu aiempien vuosien kolmesta neljään päivään, pelaajatkin panostavat enemmän, ja se näkyy pelin laadussa. Pelin pituutta kasvatettiin puhtaasti palautteiden perusteella.

Torstaista sunnuntaihin kestävässä pelissä on lyhyt lepoaika, kello 02–08. Periaatteessa pelaaja ei tarvitse makuupussin lisäksi paljoa tavaraa mukaan. Tahvanaisen mukaan pelaajien mukaansa ottamat varustukset vaihtelevat huomattavasti.

– Peliin voi lähteä repun kanssa tai ottaa vaikka pakettiautollisen tavaraa. Kaikenlaista on nähty.

 

Vapaaehtoista toimintaa

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) auttaa omalta osaltaan tapahtuman järjestelyissä. Tahvanaisen mukaan reserviläisvoimavaroja hyödynnetään ja heille järjestetään tänä vuonna kaksi MPK:n kurssia, joilla voi saada esimerkiksi Puolustusvoimien B-ajoluvan. Sen tarvitsee ajokortillinenkin, mikäli haluaa ajaa Puolustusvoimien autoilla.

– Reserviläisten apua tarvitaan järjestelyissä. Mitä enemmän saamme apukäsiä, sitä enemmän se helpottaa työtämme. Vapaaehtoistoimintaahan tämä on, ja pyrimme tekemään tästä kaikille mahdollisimman mielekästä. Oman osaamisen mukaan voi osallistua järjestelyihin, Tahvanainen toteaa.

 

TSTOS 18 järjestetään Hattulan Ilveskalliolla 19.–22.7.2018. Lisätietoja: https://tstos18.ehasa.org/


Jaa tämä sivu