Naisten Valmiusliiton Varvara-harjoitukseen ilmoittauduttu innokkaasti

Naisten Valmiusliitto
NASTA_Syyslento_alkusammutus
Edellisessä valmiusharjoituksessa Tikkakoskella harjoiteltiin muun muassa sammutuspeitteen käyttöä.
Paavo Airo Helsinki

Naisten Valmiusliiton seuraavaan valtakunnalliseen valmiusharjoitukseen Varvaraan ilmoittautui viikonloppuna yli 600 naista, mikä tarkoittaa, että lähes kaikki kurssit ovat jo täynnä. Esimerkiksi Maastotaidot-kurssi täyttyi viidessä minuutissa ilmoittautuneista. Kursseille mahtuu yhteensä noin 300 henkilöä, joten vain nopeimmin ilmoittautuneet mahtuvat mukaan. Tiistaiaamuna tilaa oli enää vain yhdellä kurssilla.

Varvara järjestetään Haminan Reserviupseerikoululla ja sen lähistöllä 22.–22.4.2016. Varvara koostuu yhdeksästä eri kurssista, joilla opetetaan naisille poikkeusolojen selviytymistaitoja.

Naisten Valmiusliiton vt. pääsihteeri Satu Mustalahti kertoo, että muutaman viime vuoden aikana järjestettyihin harjoituksiin on myös ilmoittauduttu innokkaasti ja nekin ovat täyttyneet nopeasti. Ilmiö ei ole aivan uusi.

– Kurssimme ovat pullistelleet täysinä jo pitkään, mutta kyllä maailmantilanne jollain tapaa heijastuu tiettyjen kurssien suosioon. Esimerkiksi Sähköttä-kurssista tuli suosittu muutama vuosi sitten, kun myrskyjen aikaan oli ollut paljon sähkökatkoksia. Viime aikoina esimerkiksi puheenaiheina ajankohtaiset kyber- ja katuturvallisuus ovat olleet suosittuja kurssien aiheita, Mustalahti sanoo.

Suurin osa osallistujista 40–59-vuotiaita

Selvästi isoin ikäryhmä viimeisimmässä, syksyllä järjestetyssä Tikkakosken harjoituksessa, oli 40-59, joka muodosti yli puolet osallistujista. Nuorin osallistuja oli 15-vuotias ja vanhin yli 80-vuotias, joka kertoi kiertäneensä yli 30 vastaavaa harjoitusta. Nuoret pääsevät kursseille ainoastaan vanhempien suostumuksella.

– Varmasti monia viehättää se, että pääsee varuskunnan sisään ja kokemaan varuskuntaelämää. On paljon osallistujia, jotka eivät edes voineet käydä aikoinaan varusmiespalvelusta, Mustalahti sanoo.

Naisten Valmiusliiton harjoituksiin kuuluu esimerkiksi maastotaitojen opettelua, mutta aseisiin niissä ei kosketa.

­– Aseenkäyttöä ei kursseillamme ole. Siitä on aika ajoin keskusteltu, mutta olemme pitäneet linjan, että meillä harjoitellaan muuta, Mustalahti kertoo.

Varvaran tyyppisiä valtakunnallisia naisten valmiusharjoituksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Toinen on tänä vuonna 23.­–25.9. Kajaanissa. Perinteisesti harjoituksissa on käynyt naisia kaikenlaisista taustoista. Esimerkiksi viimeksi harjoituksessa oli paljon sairaanhoitajia ja opettajia, mutta myös paljon muiden ammattikuntien edustajia, papista toimitusjohtajaan. 


Jaa tämä sivu