Naisten kasvanut aktiivisuus toi ennätystuloksen vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa

Hanna-Maija Raitio
8_HMR
Helmikuussa 2018 järjestetyssä MPK:n Talvi 2018 -harjoituksessa hiihdettiin tiedustelukurssin merkeissä. Harjoituspaikkana toimi Säkylä.
Paavo Airo

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK kertoo saavuttaneensa vuonna 2018 ennätyksellisen koulutustuloksen. Yhteensä MPK:n koulutusvuorokausia kertyi yli 90 000, mikä on noin kaksi prosenttia enemmän kuin aiemmin. Ennätystulos selittyy pääosin naisten osallistumisen kasvulla. 51 000:sta koulutukseen osallistuneesta lähes 11 000 oli viime vuonna naisia. Vuonna 2017 naisten osallistujamäärä oli 10 300, joten kasvua oli seitsemän prosenttia. Koulutusvuorokausia naisille kertyi melkein 20 000.

– Naisten koulutusta on kehitetty määrätietoisesti viime vuosina, mikä näkyy kasvutrendinä. Naisjärjestöjemme koulutusohjelmat ovat tuoneet uusia kouluttajia ja sitä myötä lisää resursseja koulutustoimintaan, MPK:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Peltomäki sanoo.

Yksittäisiä koulutustapahtumia oli yli 2 000 eli keskimäärin 40 tapahtumaa joka viikonloppu eri puolilla Suomea. Näistä 1 400 tapahtumaa oli reserviläisille tarkoitettuja ja 600 kaikille avointa varautumis- ja turvallisuuskoulutusta.

– Vaikka vuosittain on ollut pientä kasvua, koulutuksemme on määrällisesti pysynyt lähes samalla tasolla muutaman viimeisen vuoden ajan. Kysyntä erityisesti naisten koulutusta kohtaan nousee vuosi vuodelta. Nykyjärjestelmällä MPK ei valitettavasti kuitenkaan kykene vastaamaan kaikkeen koulutuskysyntään etenkään nuorten ja naisten osalta.

Palautteiden perusteella osallistujat ovat tyytyväisiä MPK:n koulutukseen. Kaikkien palautteiden keskiarvo oli viime vuonna 4,5/5 pistettä. Tässä oli parin kymmenyksen nousua edellisestä vuodesta.

– Kiitos hyvästä palautteesta kuuluu vapaaehtoisille kouluttajillemme ja kertoo heidän hyvästä asiaosaamisestaan sekä korkeasta motivaatiostaan, Peltomäki kiittää.


Jaa tämä sivu