MPK:n ja Jyväskylän yliopiston uusi kyberopas jaetaan kaikille koulussa aloittaville opiskelijoille

Suvi Suovaara
Kyber-2486-Suvi-Suovaara
Oppaan teemoihin lukeutuu muun muassa kybermaailma ja sen kietoutuminen osaksi arkeamme.
Paavo Airo Helsinki

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK ja Jyväskylän yliopisto julkaisevat Kyberin taskutieto -oppaan, joka jaetaan syksyllä kaikille yliopiston uusille opiskelijoille. Oppaassa kerrotaan ytimekkäästi ja selkokielellä kybermaailmasta. Teemoja ovat muun muassa informaatiovaikuttaminen ja kybermaailman toimintahäiriöihin varautuminen.

Oppaassa annetaan myös muun muassa ohje hyvän salasanan luomiseen. Oppaaseen on laadittu 10+1 kyberkäskyä, jotka parantavat kyberturvallisuutta.

Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen pitää opasta tärkeänä opiskelijoiden kyberturvallisuuden perustaitojen ja medialukutaidon kehittämisen kannalta.

– Tämä on myös yliopiston ja koko yhteiskunnan edun mukaista, sillä kyberturvallisuuden perusta on yksilöiden kyberturvallisessa toiminnassa, Manninen sanoo.

Oppaan ovat kirjoittaneet MPK:n erikoissuunnittelija Irina Lönnqvist ja Jyväskylän yliopiston elektronisen liiketoiminnan lehtori Panu Moilanen. Painettua opasta jaetaan myös molempien julkaisijoiden järjestämissä tapahtumissa.

– Kyberturvallisuus on yksi kokonaisturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, ja kyberturvallisuuden kurssit kuuluvat MPK:n koulutuksista suosituimpiin. Onkin luonnollista, että tarjoamme kyberturvallisuuteen liittyvää tietoa mahdollisimman laajasti ja jaamme opasta koulutuksissamme, MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen toteaa.


Jaa tämä sivu