MPK aloittaa yt-neuvottelut

Hanna-Maija Raitio
HMR_3769_fbHanna-Maija Raitioweb
Todennäköisesti myös MPK:n koulutustarjonta tulee supistamaan ainakin hetkellisesti.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) aloittaa koko organisaatiota koskevat yt-neuvottelut. Neuvottelujen aloittamisen syynä on valtionvarainministeriön julkaisema ensi vuoden talousarvioesitys, jossa MPK:n valtionavustusta ollaan leikkaamassa 400 000 eurolla 1,8 miljoonasta eurosta 1,4 miljoonaan euroon.

Alustavien arvioiden mukaan MPK:n henkilöstö saattaa toimenpiteiden takia vähentyä noin 10 henkilötyövuodella.

Tukien leikkaamisesta on tullut lähes vuotuinen prosessi, jossa  puolustusministeriö esittää ensin tukia täysimääräisinä, jonka jälkeen valtiovarainministeriö puolestaan karsii niistä. Viime vuonna eduskunta kuitenkin palautti tuet. Kaikkineen prosessi johtaa kuitenkin siihen, että MPK:ssa ei vielä joulukuussakaan ole pystytty varmuudella sanomaan paljonko seuraavaan vuoden budjettiin on käytettävissä.

– Emme me voi suunnitella joka vuodelle kahta linjaa ja toivoa parasta. Pitää toimia realiteettien ja pelimerkkien mukaan, MPK:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Peltomäki toteaa.

Peltomäki ihmettelee voimakkaasti valtiovarainministeriön päätöstä, joka on myös ristiriidassa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusohjelman kanssa.

– Onhan tämä nyt erikoista, kun hallitusohjelmassa sanotaan suoraan, että vapaaehtoisen maanpuolustuksen resurssit on turvattava.

 

Näkyy kurssitarjonnassa

Peltomäen mukaan 1,4 miljoonan euron tukitason on ilmoitettu pysyvän samana ainakin vuoteen 2020 saakka. Puheenjohtaja myöntää päätöksen pakottavan MPK:n karsimaan kiinteistä kuluista. Häneen mukaansa MPK:ta on jo aiemmin viritetty hyvin tehokkaaksi organisaatioksi.

–2008 saimme tukea 1,7 miljoonaa euroa ja tuolloin saimme vuodesssa järjestettyä 50 000 koulutusvuorokautta. Viime vuonna saimme 1,8 miljoonaa euroa ja järjestimme 88 000 koulutusvuorokautta ja tänä vuonna olemme yltämässä samoihin vuorokausi lukemiin, Peltomäki havainnollistaa.

Peltomäki myöntää, että muutos tulee hyvin todennäköisesti näkymään myös kurssitarjonnassa.

– Ainakin hetkellisesti tarjonta tulee varmasti pienenemään koulutuksen puolella. Meidän on saatava tehtyä rakenne, joka kestää koulutuksen viemisen pysyvästi nykytasolle ja siitä eteenpäin.

Mahdolliset yt-neuvotteluista seuraavat toimenpiteet valmistaudutaan toteuttamaan ensi vuoden alusta alkaen.


Jaa tämä sivu