Ministeriö selvittää: MPK:n sotilaallinen koulutus osaksi Puolustusvoimia?

Hanna-Maija Raitio
Raitio8
Puolustusvoimat tilasi täksi vuodeksi MPK:lta sotilaallista koulutusta lähes 10 000 reserviläiselle, yhteensä yli 20 000 koulutuspäivän verran. Nyt selvitetään, organisoitaisiinko MPK:n sotilaallinen koulutus osaksi Puolustusvoimia.
Paavo Airo Helsinki

Puolustusministeriön torstaina asettama työryhmä selvittää MPK:n sotilaallisen koulutuksen organisointia osaksi Puolustusvoimia. Työ on jatkoa syyskuussa valmistuneelle esiselvitykselle, jossa kartoitettiin vaihtoehtoja maanpuolustuskoulutuksen kehittämiseksi valtioneuvoston puolustusselonteon mukaisesti.

Selvityksessä tarkastellaan myös MPK:n roolin kehittämistä sotilaallisia valmiuksia sekä varautumis- ja turvallisuuskoulutusta antavana organisaationa.

MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki odottaa mielenkiinnolla, mitä selvitys tuo tullessaan.

– MPK on kutsuttu osallistumaan työryhmän työhön. Meille tärkeintä on, että 25 vuoden aikana nykymuotoiseksi muodostuneen MPK:n aktiivisten vapaaehtoistoimijoiden tuella rakennettu koulutusorganisaatio säilyy tuottavana ja elinvoimaisena, Peltomäki sanoo.

Puolustusvoimien tähän mennessä MPK:lta tilaaman koulutuksen hyvänä puolena on pidetty muun muassa sen edullisuutta verrattuna Puolustusvoimien omiin kertausharjoituksiin. Tämä koskee erityisesti paikallispuolustukseen liittyvää koulutusta. Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko toi asian esille Reserviläisen haastattelussa syyskuussa. 

Mahtaako sillä olla vaikutusta kustannustehokkuuteen, jos MPK:n sotilaallinen koulutus siirtyy Puolustusvoimien alle?

– Sekin tulee varmasti työryhmälle selvitettäväksi, Peltomäki toteaa.

 

Ministeriö haluaa turvata toiminnan vapaaehtoisuuden

Puolustusministeriön mukaan selvityksen johtavana ajatuksena on toiminnan vapaaehtoisuuden turvaaminen ja laajapohjaisuuden varmistaminen. Paikallisjoukkojen suorituskyvyn lisääminen, lainsäädännön selkiyttämien sekä reserviläisten sitoutuneisuuden ja motivoinnin kehittäminen ovat tavoitteina.

– MPK haluaa työssä varmistettavan, että se pystyy edelleen tukemaan Puolustusvoimien suorituskyvyn kehittämistä koulutuksen keinoin sekä kehittymään entisestään kokonaisturvallisuuskonseptissa, Peltomäki sanoo. 

– Oleellista on, että vapaaehtoisten mahdollisuudet osallistua kokonaisturvallisuustyöhön ja sitä kautta maanpuolustustahto kehittyvät koko Suomelle myönteisellä tavalla.

 

Reserviläisjärjestöiltä odotetaan näkemyksiä

MPK:n toiveena on, että sen jäsenjärjestöt lausuvat asiasta näkemyksiään aktiivisesti. Puolustusministeriö aikoo järjestää sidosryhmille julkisen kuulemisen marras-joulukuun vaihteessa. Sen jälkeen asiasta voi jättää lausunnon.

Peltomäen mukaan MPK:lle on tärkeää, että reserviläisten ja muiden vapaaehtoisten maanpuolustustyöhön osallistuvien ääni saadaan kuuluviin heitä koskevissa asioissa.

Selvitystä valmistelevan työryhmän puheenjohtajana toimii yksikön päällikkö Antti Lehtisalo puolustusministeriöstä. Työryhmässä on asiantuntijoita puolustusministeriöstä, Puolustusvoimista sekä MPK:sta. Työryhmän toimikausi päättyy 31. joulukuuta 2017.

 

 

Aiemmin aiheesta kirjoitettua:

13.9.2017 Kolme kehittämisvaihtoehtoa MPK:lle

12.12.2016 Puolustusvoimien MPK:lta tilaama koulutusmäärä on kasvanut viime vuosina

9.12.2016 Puolustusvoimat tilaa MPK:lta sotilaallista koulutusta lähes 10 000 reserviläiselle ensi vuonna


Jaa tämä sivu