Military Times: Yhdysvaltain asevoimat ennätyksellisen lihavassa kunnossa

Istock
iStock_USArmy
Yhdysvaltain armeijan sotilaita Pyhän Patrickin päivän paraatissa 17. maaliskuuta 2014 New Yorkissa.
Paavo Airo

Yhdysvaltalainen Military Times -verkkolehti kertoo maan asevoimien olevan lihavammassa kunnossa kuin koskaan.  Lehden Pentagonilta saamien tilastojen mukaan 7,8 prosenttia Yhdysvaltain asevoimista on ylipainoisia eli painoindeksi on yli 25. Trendi on ollut nouseva vuodesta 2001, jolloin ylipainoisten osuus oli ainoastaan 1,6 prosenttia.

 

Sotilaat muistuttavat nykyään vähemmän juoksijoita kuin 1990-luvulla

Military Times ei näe yhtä selvää syytä rajulle nousulle. Yksi mahdollinen selittävä tekijä löytyy kuntoilun kulttuurin muutoksesta.

– 1990-luvulla meillä oli juoksemisen kulttuuri. Jos ei juossut, ei treenannut. Silloin myös muun muassa marssittiin paljon, Pentagonin neuvonantaja John Troxell kommentoi lehdelle.

2010-luvulla tyypillinen amerikkalainen sotilas ei enää näytä juoksijalta. Operaatioissa on tänä päivänä hyötyä, jos sotilaalta löytyy paljon voimaa peruskestävyyden lisäksi.

– Syyskuun yhdennentoista (vuonna 2001) jälkeen alkaneissa operaatioissa Irakissa ja Afganistanissa alettiin kävellä enemmän ja erityisesti suurten kuormien kanssa. Myös epätasaisessa maastossa liikkuminen johti sellaisten lihasten kehittämiseen, joita ei ennen kehitetty. Sotilaat alkoivat näyttää enemmän amerikkalaisen jalkapallon pelaajilta kuin juoksijoilta”, Troxell jatkaa.

Military Times kysyykin, löytyykö syyllinen sodista. Troxell myöntää, että sota-alueilla kuntoharjoittelua on voitu vähentää kaiken muun kustannuksella.

– Joissain tapauksissa se on ensimmäinen asia, josta tingitään, vaikka se on kenties tärkein asia, mitä päivittäin tehdään.

Troxellin mukaan sodissa on myös syöty epäterveellisesti, mikä on lihottanut sotilaita.

 

Pelkkä painoindeksin laskeminen ei riitä

Painoindeksin laskemista on kritisoitu siitä, että se ei kerro välttämättä totuutta lihavuudesta. Jos on todella isokokoinen, voi painoindeksin mukaan olla ylipainoinen, vaikka varsinaista läskiä ei olisi mitenkään liikaa. Yhdysvaltain asevoimissa ollaankin aloittamassa uudenlaista tapaa mitata ylipainoa. Jos painoindeksi näyttää pahalta, tehdään toinenkin testi, jolla mitataan todellista kehon rasvakoostumusta. Tämän pitäisi tehdä testaamisesta tasa-arvoisempaa riippumatta yksilön kehotyypistä.  

Verrattuna koko Yhdysvaltojen väestöön asevoimien lihavuusongelma on paljon pienempi. Military Timesin mukaan jopa noin 70 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä on ylipainoista.  


Jaa tämä sivu