Miinalaiva Pohjanmaata ei romuteta

Tero Tuominen
Pohjanmaa_TeroTUominen
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) perui Miinalaiva Pohjanmaan romutuspäätöksen.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on kumonnut miinalaiva Pohjanmaata koskevan romutuspäätöksen. Puolustusministeriön mukaan alkuperäisen päätöksen jälkeen alukselle löytyi ostaja, Meritaito Oy, joka täyttää aluksen jatkokäyttöön liittyvät vaatimukset.

Meritaito Oy eli entinen Merenkulkulaitos on valtion omistama ja se tuottaa puolustushallinnolle keskeisiä merenmittaukseen liittyviä palveluja. Sen liikevaihto on yli 30 miljoonaa euroa.

 

Purkupäätöstä kritisoitiin

Purkupäätöstä kritisoitiin paljon loppuvuodesta. Muun muassa entinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) kritisoi päätöstä julkisesti Helsingin Sanomien mielipidesivulla. Meripalveluyritys Alfons Håkans Oy oli tuolloin valmis maksamaan 350 000 euroa miinalaivasta. Niinistön mukaan Pohjanmaata ei myyty tuolloin, koska Håkans esitti useita eri käyttövaihtoehtoja alukselle, kun taas ministeriö edellytti aluksen tarkan käyttötarkoituksen oltavan selvillä ennen myyntiä.

– Alfons Håkans Oy ei kuitenkaan kyennyt esittämään riittävän vakuuttavasti alukselle sellaista sopivaa loppukäyttöä. Puolustustarvikkeita voidaan myydä määrätyin edellytyksin siviilikäyttöön, mutta lopullinen käyttötarkoitus on tiedettävä täsmällisesti, Niinistö kirjoitti aiheesta blogissaan tuolloin.

Miinalaiva Pohjanmaa on entinen Suomen merivoimien lippulaiva, joka otettiin käyttöön Merivoimissa kesällä 1979. Viime vuosilta Pohjanmaa muistetaan muun muassa siitä, että se osallistui 2011 EU:n merirosvouden vastaiseen Atalanta-operaatioon Adenin lahdella lähellä Somalian rannikkoa. Miinalaivan operatiivisesta käytöstä luovuttiin vuoden 2014 alussa.


Jaa tämä sivu