Meri- ja Ilmavoimien kehitys Maavoimienkin etu

Paavo Airo
IMG_0936
Reserviläisistä koostunut rannikkojääkärijoukko nousi tiistaina maihin Klamilan satamassa.
Paavo Airo Hamina

Maavoimien vuoden 2016 henkilömäärältään suurin harjoitus Kaakko 16 on näkynyt viime päivinä eteläisessä Suomessa muun muassa moottorimarssien ja helikopterilentojen muodossa. Yli 8 000 henkilön vahvuisen harjoituksen tapahtumat ovat sijoittuneet pääasiassa Haminan ja Vekaranjärven seuduille. Merivoimien joukot ovat olleet näkyvästi esillä Haminan seudulla.

– Kun (Haminan) alueella on ollut aikaisemmin Merivoimien joukkoja, on syytä näkyä täällä ikään kuin korvaavina joukkoina, harjoituksen muodossa. Merivoimat on paljon muutakin kuin aluksia, kuten joukkoja, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Veijo Taipalus sanoo.

Taipaluksen mukaan alueella harjoitteleminen on tärkeää siksikin, että upseerit saavat aluetuntemusta.

­– Muuten ei opi, kuin harjoittelemalla, Taipalus jatkaa.

Harjoituksessa on yhdistetty Merivoimien ja Maavoimien toimintaa. Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen korostaa Merivoimien ja Ilmavoimien tärkeyttä Maavoimille.

­– Se, että Merivoimat ja Ilmavoimat kehittyvät, ei ole Maavoimilta pois, Toivonen viittaa Meri- ja Ilmavoimien tuleviin isoihin kalustohankintoihin.

– Olen iloinen hankkeiden etenemisestä. Ne ovat kokonaistoiminnan kannalta erittäin tärkeitä.

Tapahtumasta oli tiedotettu ilmeisen hyvin alueen asukkaille, sillä reserviläisten rannikkojääkäreiden maihinnousua Klamilan satamaan oli jo hyvissä ajoin odottamassa joukko kiinnostuneita suomalaiskatsojia.

 

Rannikkojääkärit sopeutuvat metsäänkin

Kaakko 16:n harjoitusjoukosta reserviläisiä on 2 976, kantahenkilökuntaa 1 383 ja varusmiehiä
4 169 henkilöä. Rajavartiolaitokselta on 780 henkilöä harjoituksessa. Lisäksi harjoituksessa käytetään tietenkin paljon kalustoa. Käytössä on muun muassa 120 panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa, neljä raskasta raketinheitintä, 90 panssarivaunua ja 24 venettä.

Osalle harjoitus on varusmiespalveluksen loppusota, osalle kertausharjoitus. Yksi kertaajista on reservin kersantti Tikkanen Turusta. Puolustusvoimien toiminta on tullut Tikkaselle varusmiesajankin jälkeen tutuksi. Kokemuksia on kertynyt muun muassa Balt Ops -harjoituksesta sekä Lähi-idästä. Kaakko 16 -harjoituksessa rannikkojääkärijoukkoihin kuuluva Tikkanen on päässyt toimimaan hieman poikkeuksellisessa ympäristössä, metsässä.

– Vaikka olemme rannikkojääkäreitä, niin jääkäri tekee jääkärin tehtäviä. Varustuksemme ei juuri eroa kaupungissa käytettävästä. Jokaisella on tehtäväänsä sopiva varustus, Tikkanen kertoo Klamilan metsässä.

Tikkasen harjoitus päättyy samana päivänä kuin koko Kaakko 16 eli torstaina.

 

Simulaattori antaa välitöntä palautetta taistelusta

Kaartinjääkäri Jan Grönqvist ja korpraali Karri Salmela ovat myös taistelemassa metsässä. Grönqvistin varustuksessa huomio kiinnittyy ranteessa olevaan Saabin kellon näköiseen laitteeseen.

– Tällä pystyy harjoitustilanteessa kuittaamaan, että on antanut haavoittuneelle ensiavun, Grönqvist kertoo ja näyttää Salmelan olan kohdalla olevaa toista laitetta, jonka luokse laite viedään ensiaputilanteessa.

IMG_0899
Kaartinjääkäri Jan Grönqvist ja korpraali Karri Salmela käyttivät taisteluharjoituksessa KASI-simulaattoria.

Saabin tekniikka näkyy muutenkin vahvasti harjoitustilanteessa. Osalla joukoista on käytössä KASI-simulaattori (kaksisuuntainen simulaattorijärjestelmä), jonka välityksellä kerätään välitöntä palautetta muun muassa yksittäisten sotilaiden saamista osumista ja joukkojen liikkeistä. Taistelutilanteen jälkeen upseerikokelas käy luutnantin kanssa palautetta läpi televisioruudulta. TV näyttää, kuinka hyökkäys on edennyt ja missä vaiheessa vastustaja on lähtenyt vetäytymään. Luutnantti esittää kysymyksiä ja upseerikokelas oppii, mitä olisi voinut tehdä tilanteessa vielä paremmin. Jaa tämä sivu