Mannerheimille muistolaatta Latviaan

Janne Kosonen
IMG_1867
Mannerheim omisti vaimonsa kanssa Aprikin kartanon vuosina 1901–1912.
Paavo Airo Helsinki

Carl Gustaf Emil Mannerheimin muistolaatta paljastettiin Latvian Aprikin kartanolla viikonloppuna. Aprikin kartano oli Mannerheimin ja hänen vaimonsa Anastasia Arapovan omistuksessa vuosina 1901–1912. Muistolaatan on tehnyt latvialainen taiteilija Janis Strupulis. Laatan on kustantanut Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö. Muistolaatan paljasti Strupulis yhdessä Suomen Latvian suurlähettilään Olli Kantasen kanssa. 

Aprikin kartanon vanhimmat osat ovat vuonna 1745 valmistuneita, ja kartanossa on toiminut koulu 1920-luvulta lähtien. Kartanossa on Mannerheim-huonekin.

IMG_1830
´

Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön asiamies Janne Kosonen kertoo, että muiden muassa entinen Suomen Latvian suurlähettiläs Kirsti Eskelinen oli vaikuttamassa muistolaatan saamiseen Aprikiin.

– Eskelinen tunsi latvialaisen professorin Ojars Sparitisin, joka on tutkinut kirkkojen ja kartanoiden historiaa. Muistolaatan saaminen Aprikiin koettiin tärkeäksi, koska Mannerheim oli asunutkin siellä, Kosonen sanoo. 

Säätiö on aiempina vuosina tukenut Mannerheim-muistokivien tekemistä myös Sveitsin Valmont’n klinikalle sekä Puolan Varsovan Ulaanirykmentin kirkon puistoon.


Jaa tämä sivu