”Maavoimien etsikkoaikaa eletään parhaillaan”

Puolustusvoimat
Sattr-40
Puolustusvoimilla on pitkällä aikajänteellä halu siirtyä tykistössä yhden ja saman kaliiperin käytäntöön.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Puolustusvoimien hankinnoista on riittänyt tasaisesti puhetta viime aikoina, mutta pääpaino on ollut lähes yksinomaan Ilmavoimien Hornetien korvaamisessa, joka toteutuu kuitenkin vasta reilusti 2020-luvun puolella. Myös Merivoimien kaluston uusinta on edessä vasta ensi vuosikymmenellä.

Tästäkin huolimatta Maavoimat on jäänyt investointikeskustelussa sivurooliin.  Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen myöntää, että muiden puolustushaarojen strategiset hankkeet ovat varastaneet päähuomion kalustokeskustelussa. Maavoimissa ei saman kokoluokan investointeja ole tulossa. Sen sijaan Toivonen peräänkuuluttaa, että koko Maavoimia pitäisi sen tärkeyden takia tarkastella strategisena hankkeena.

– Meidän etsikkoaikaa eletään parhaimmillaan, Maavoimien mediapäivillä Helsingissä puhunut Toivonen totesi.


Lisäpaukkuja tykistöön

Maavoimien vuosikymmenen suurin kalustoinvestointi on Operatiivinen tykistö –hanke, josta Toivonen esitelmöi perjantaina. Hankkeen tarkoitus on parantaa Maavoimien iskukykyä kauaskantoisella ja liikkumiskykyisellä tykistöasejärjestelmällä. Maavoimat luonnehti 155 millimetrin tykistöasejärjestelmää moderniksi, suorituskykyiseksi ja kustannustehokkaaksi.

Toivosen mukaan Puolustusvoimilla on pitkällä aikajänteellä halu siirtyä tykistössä yhden ja saman kaliiperin käytäntöön. Kenraaliluutnantti kuitenkin myöntää, että lähivuosina se ei tule onnistumaan ja jatkaa uuden investoinnin olevan askel oikeaan suuntaan.

Tykistöhanke on tällä hetkellä ensimmäisessä tietopyyntövaiheessa. Kustannuksilla Toivonen ei halua tässä vaiheessa spekuloida.

– Rahoitusvaraus on tehty. Tarkkoja summia ei voi sanoa, sillä kilpailutus on yhä kesken, Toivonen toteaa Maavoimien merkittävimmästä hankkeesta, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuosikymmenen alussa.

Toivosen mukaan Suomen hankintaprosessia helpottaa Norja, jossa on tarve samanlaiselle tykistökalustolle.

– Norja on tekemässä samanlaisia hankintoja ja he ovat jo testanneetkin eri vaihtoehtoja. 


Orbiter saapuu viimein

Tänä vuonna käyttöön otettavasta kalustosta yksi mielenkiintoisimmista on israelilainen tiedustelulennokki Orbiter 2. Minilennokkihanke on ollut vuosia pahassa vastatuulessa. Suomi tilasi noin 30 miljoonan euron arvoiset lennokit jo keväällä 2012, mutta niiden toimitus on lykkääntynyt aina näihin päiviin saakka.

Orbiter-lennokeilla on tarkoitus korvata Ottawan sopimuksen myötä kieltoon menneitä jalkaväkimiinoja. Lennokeilla on tarkoitus valvoa alueita, jotka ennen olisi hoidettu miinoittamalla.

Kenraaliluutnantti Toivosen mukaan Orbiter tullaan esittelemään tarkemmin syyskuussa Helsingin seudulla pidettävän Paikallispuolustusharjoitus 2:n yhteydessä.

 

Vanhan materiaalin markkinat heikot

Toivonen myöntää kalustohankintojen olevan Maavoimissa ja koko Puolustusvoimissa tasapainoilua, jossa moni eri tekijä pitää ottaa huomioon.

– Pyrimme hyödyntämään kaikki kustannustehokkaat mahdollisuudet.

Toivosen mukaan hyvä esimerkki uuden ja vanhan hyödyntämisestä on ilmatorjunta, jossa on 2020-luvulla määrä käyttää modernia NASAMS II –ilmatorjuntaohjusjärjestelmää, mutta myös vanhaa 23 ItK 61:tä eli tuttavallisemmin Sergeitä.

Maavoimien komentajan mukaan voikin sanoa kaluston olevan paketti, jossa on vähän vanhaa, vähän uutta ja vähän lainattua. Lähivuosien ostot tulevat suurella todennäköisyydellä kuitenkin keskittymään täysin uusin laitteiden hankintaan.

– Käytettyjen materiaalien markkinat ovat tällä hetkellä haastavassa vaiheessa. Maavoimat katsoo nyt enemmän uusia kalustoja, joilla on tietysti myös pisin käyttöikä.


Jaa tämä sivu