Maavoimat aloittaa varusmiesten valmiusyksikköjen koulutuksen

Puolustusvoimat
maastossa
Valmiusyksikkökoulutuksessa on mahdollisuus osallistua kansainvälisiinkin harjoituksiin Suomessa tai ulkomailla. Kuva on kansainvälisestä harjoituksesta Norjasta.
Paavo Airo Helsinki

Maavoimat aloittaa tammikuussa 2017 uuden varusmiesten valmiusyksikkökoulutuksen. Maavoimien kaikki joukko-osastot Utin Jääkärirykmenttiä lukuun ottamatta alkavat tarjota koulutusta. Varusmiehet määrätään valmiusyksikkökoulutukseen peruskoulutuskauden koulutusvalintojen yhteydessä. Valinta koulutukseen määräytyy ensisijaisesti asevelvollisen soveltuvuuden ja halukkuuden perusteella.

– Suomea vastaan ei tällä hetkellä kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa. Monimuotoiset, nopeasti ilmaantuvat ja seurauksiltaan vakavammat uhat ovat luoneet Puolustusvoimille kuitenkin tarpeen kehittää toimintavalmiutta ja sen joustavaa säätelyä, Maavoimien operaatiopäällikkö, kenraalimajuri Petri Hulkko sanoo Maavoimien tiedotteessa. 

Valmiusyksikössä palvelevien varusmiesten palvelusaika on 347 vuorokautta. Perus-, erikois- ja joukkokoulutuskaudet kestävät yhteensä 5,5 kuukautta. Varsinainen valmiusyksikkökoulutus ja valmiusaika kestävät kuusi kuukautta eli palveluksen jälkimmäisen puoliskon. Valmiusjakson aikana koulutetaan muun muassa lisää asejärjestelmiä, johtamisvälineitä, kenttälääkintää, taistelua rakennetulla alueella, pimeätaistelua, kohteiden suojaamista ja toimintaa helikopterijoukkojen kanssa.

– Valmiusyksiköillä nostetaan Maavoimien suorituskykyä erityisesti sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä, Hulkko sanoo.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) lienee viitannut tähän uudistukseen keskiviikkona MTS:n seminaarissa pitämässään puheessa. Niinistö mainitsi tuolloin, että siinä missä Ilmavoimat ja Merivoimat ovat aiemminkin toimineet valmius edellä, niin myös Maavoimissa tämä on nyt nähtävissä.

– Aiemmin Maavoimissa on menty enemmän koulutus kuin valmius edellä, Niinistö sanoi.


Koulutuksesta etua kriisinhallintatehtäviin haettaessa

Valmiusyksiköt osallistuvat valmiusaikana Maavoimien harjoituksiin, yhteisiin harjoituksiin viranomaisten kanssa ja mahdollisesti kansainvälisiin harjoituksiin joko Suomessa tai ulkomailla. Valmiusyksikkökoulutuksesta on etua Maavoimien kriisinhallintatehtäviin haettaessa. 

Toinen tammikuun 2017 saapumiserää koskeva koulutusuudistus koskee taistelupanssarivaunumiehistöä. Puolustusvoimat laajentaa Leopard 2A4 -vaunujen miehistökoulutusta neljään uuteen joukko-osastoon.


Jaa tämä sivu