”Maakauppoja rajoittavan lain kanssa ollaan jo myöhässä”, kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman sanoo

Petri Vanhanen
kansanedustaja-Sofia-Vikman_01_web
Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman vaatii nopeaa toimintaa sekä ulkomaalaisten maakauppoja koskevan lain että tiedustelulakien suhteen.
Paavo Airo Helsinki

Kokoomuksen Sofia Vikman hoputtaa monen muun kansanedustajan tavoin hallitusta viemään kiireesti ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavaa lakiesitystä eteenpäin. Aihe nousi viikonloppuna jälleen pinnalle keskusrikospoliisin suoritettua laajoja etsintöjä Turun saaristossa, Suomen puolustuksen kannalta strategisesti merkittävillä alueilla.

Vikman on Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan eli MTS:n puheenjohtaja ja puolustusvaliokunnan varajäsen.

Muun muassa Ilta-Sanomat kertoi sunnuntaina Suomeen rekisteröidyn venäläistaustaisen ja rankasti tappiollisen yrityksen hankkineen 10 vuoden aikana omistukseensa merkittävän määrän saaria ja kiinteistöjä syväväylän varrelta.


”Huoltovarmuuden kannalta erittäin tärkeä reitti”

Vikman ei ota kantaa kyseiseen Turun saariston tapaukseen vaan on ylipäätään sitä mieltä, että lainsäädännön suhteen ollaan jo myöhässä. Ulkomaalaisten kiinteistöjen omistamista koskeva lakihanke on ollut etenemässä syksyllä eduskunnan käsittelyyn ja se olisi tarkoitus saada läpi vielä tällä hallituskaudella. Valtioneuvoston kanslian työryhmä esitti kesällä, että maankäyttö- ja rakennuslakiin liitetään säännös kansallisesta turvallisuudesta alueidenkäytössä.

Puolustusministeriö tiedotti tänään, että lain yksityiskohtia hiotaan ja hallituksen esitys on tulossa eduskunnalle marraskuun alussa. Lait tulisivat ehdotuksen mukaan voimaan vuoden 2020 alusta.

– On tärkeää, että ulkomaalaisille ei pidä myydä maata strategisesti merkittävien kohteiden läheltä. Hallituksen pitää kiirehtiä ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavaa esitystä, koska nähdäkseni lainsäädännön suhteen ollaan jo myöhässä, Vikman sanoo Reserviläiselle.

Vikmanin mukaan poliitikot eivät voi ottaa suoraan kantaa krp:n operaation yksityiskohtiin vaan viranomaiset tiedottavat asiasta itse. Monet mediat ovat kuitenkin kertoneet tutkinnan kohdistuneen Airiston Helmi -nimiseen yritykseen, jonka omistamat alueet ja kiinteistöt sijaitsevat puolustuksen kannalta tärkeillä alueilla saaristossa.

– Kohteet ovat olleet esillä mediassa. Kyseessä on Suomen huoltovarmuuden kannalta erittäin tärkeä reitti. Juuri tällaisia tarkoitetaan, kun puhutaan strategisista kohteista.

Lainsäädännössä on riittänyt pohdittavaa muun muassa siltä osalta, miten maakaupat estetään tekemästä vaikkapa suomalaisen bulvaanin kautta.

– Kun esitys saadaan, nähdään, miten niitä on ratkottu, Vikman toteaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan esityksen tavoitteena on luoda järjestelmä, joka ennalta ehkäisisi tilanteita, joissa rakentamisen tai kiinteistökaupan vuoksi turvallisuusviranomaisten toimintaedellytykset tai kansallinen turvallisuusintressi voisivat heikentyä.

– Kokonaisuuden avulla voidaan varsin kattavasti vaikuttaa kansalliselle turvallisuudelle mahdollisesti uhkaa aiheuttavien tilanteiden syntyyn, Niinistö sanoo tiedotteessa.


Myös tiedustelulaeilla kiire

Laki maakaupoista ei ole ainoa, jolla on Vikmanin mielestä kiire. Myös tiedustelulait pitäisi saada maaliin pian.

– Ikävä kyllä lähiympäristömme turvallisuustilanteessa ei ole näköpiirissä mitään nopeaa käännettä, ja myös tiedustelulait pitää saada voimaan vielä tällä hallituskaudella. Meidän tulee huolehtia, että turvallisuusviranomaisilla on riittävät resurssit ja toisaalta lainsäädäntö mahdollistaa turvallisuusuhkien torjumisen.


Jaa tämä sivu