M/05-maastopuku vapautuu myyntiin syksyllä

Puolustusvoimat
M05
Varusmiesten lisäksi M/05 tulee syksyllä myös reserviläisten ulottuville.
Tuomas Kaarkoski

Puolustusvoimien uusimman maastopuvun, M/05-kuosin, mallisuojaa ei jatketa. Toistaiseksi mallisuoja on estänyt yrityksiä myymästä kyseistä mallia. Kuosin viisivuotinen suoja päättyy syyskuun lopussa.

M/05-kuosia kehiteltiin aikanaan pitkään. Sen kuviot ja värit valittiin Metsäntutkimuslaitoksen suomalaista metsää kuvaavista dioista ja kehitystyöhön meni testaamisineen yli kolme vuotta. Maastopuku hyväksyttiin käyttöön vuoden 2005 alussa ja sen pilottikäyttäjinä toimivat sittemmin lakkautetun Pohjois-Karjalan prikaatin varusmiehet.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Ruotuväen mukaan Puolustusvoimilla on suunnitteilla uusi taisteluasukokonaisuus, joka olisi tarkoitus ottaa maastokäyttöön vuonna 2020. Uudessa kokonaisuudessa kuitenkin pyritään säilyttämään M/05:n maastokuviointi.

Helpotus reserviläisille

Kuosin vapautuminen on iso helpotus myös aktiivireserviläisille. Reserviläisjärjestöt ovat jo pitkään lobanneet maastopuvun vapauttamisen puolesta.

– Isossa kuvassa M/05 on ollut eräänlainen erikoisuus Puolustusvoimien pukineiden joukossa. Muut maasto- ja juhlapuvut reserviläinen on halutessaan pystynyt hankkimaan. Nyt tämäkin korjaantuu, Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen toteaa.

Kososen mukaan päätös helpottaa sekä reserviläisten että Puolustusvoimien toimintaan.

–Nostaahan tämä innokkaimpien reserviläisten motivaatiota, kun he pääsevät harjoitukseen omassa maastopuvussa. Puolustusvoimat taas saa säästöjä,kun reserviläiset pesevät ja kuluttavat omia pukujaan.

Saatavuus taattu

Reserviläisjärjestöt pitävät omistamansa Inttistoren kautta myös huolen siitä, että M/05 on saatavilla reserviläisille heti syyskuun lopussa, kun kuosin suoja päättyy.

– Aktiivireserviläiset ovat tätä meiltä pitkään toivoneet. Meillä on tarvittavat järjestelyt jo tehty sen varmistamiseksi, että pukuja on myynnissä heti syyskuun lopulla, Inttistoren toimitusjohtaja Tuomo Simojoki toteaa.

Pelkkä oikea kuosi ei itsessään vielä tee toimivaa maastopukua. Tärkeässä osassa ovat myös infrapunasuojausominaisuudet.

– Puolustusvoimien tornilogoa lukuun ottamatta kyse on ominaisuuksiltaan ja laadultaan täysin sama tuote.

 

Reserviläinen ja Inttistore kuuluvat kumpikin Maanpuolustusyhtiö MPY OY:n omistukseen.

 


Jaa tämä sivu