Lisää poliiseja ja 100 uutta virkaa Puolustusvoimille – budjettiriihessä sovittiin lisäsatsauksista

Tuomas Kaarkoski
poliisi2
Erityisesti haja-asutusalueiden poliisivirkoja lisätään. Ennalta estävään toimintaan satsataan, jotta ongelmat eivät kärjistyisi lähiöissä.
Paavo Airo, Tuomas Kaarkoski Helsinki

Hallitus sopi kautensa viimeisessä budjettiriihessä vuoden 2019 talousarvioesityksestä, jonka loppusumma on 55,3 miljardia euroa. Reserviläisen toimitus poimi budjettiriihestä turvallisuuspolitiikkaa ja sotaveteraanien oikeuksia käsitteleviä kohtia.

 

Puolustusvoimille 100 uutta virkaa

Puolustusministeriön pääluokkaan lisätään yhteensä 9,57 miljoonaa euroa, josta 5,8 miljoonaa on tarkoitettu noin sadan uuden tehtävän perustamiseen Puolustusvoimissa. Tehtävät liittyvät toimintavalmiuden ylläpitämiseen, asevelvollisten koulutukseen ja uusien suorituskykyjen kuten kyberpuolustuksen kehittämiseen.

– Olen kiertänyt kolmena ministerivuotenani joukko-osastoja tiuhaan ja törmännyt yhä enemmän henkilöstön työssäjaksamisen ongelmiin. Resurssipula näkyy Puolustusvoimien arjessa. Tällä lievitetään Puolustusvoimien henkilöstöpulaa, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) toteaa puolustusministeriön sivuilla.

Sotilastiedustelulaista Puolustusvoimille aiheutuviin menoihin lisätään 3,77 miljoonaa euroa. Kuluja syntyy uuden henkilöstön tarpeesta ja esimerkiksi koulutuskustannuksista, laitteiden ja järjestelmien hankinnoista ja ylläpidosta.

 

Rintamaveteraaneille palveluja

Rintamaveteraaneille mahdollistetaan uuden lainsäädännön avulla samat kotona asumista tukevat palvelut kuin sotainvalideille. Lainvalmistelu aloitetaan välittömästi.

Laki on ollut kaikkien eduskuntaryhmien yhteinen toive. Siihen liittyvien muutosten on tarkoitus tulla voimaan marraskuun 2019 alussa.

– Jatkossa rintamaveteraaneille mahdollistetaan samat kotona asumista tukevat palvelut kuin sotainvalideille. Tämä on tärkeä oikeudenmukaisuus- ja yhdenvertaisuuspäätös, jolle on vahva parlamentaarinen yhteisymmärrys, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tviittasi päätöksestä.

 

Lisää poliiseja

Poliisien määrää kasvatetaan kymmenillä uusilla viroilla. Erityisesti haja-asutusalueiden poliisivirkoja lisätään. Hallitus kohdentaa poliisin toimintoihin yhteensä yli 36 miljoonan euron lisäpanostuksen vuodelle 2019.

­– Lisämääräraha vastaa esimerkiksi kymmenien poliisien vahvistusta vasteaikojen lyhentämiseen poliisin palvelutason kannalta haasteellisilla alueilla, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) totesi ministeriön tiedotteessa.

Ennalta estävään toimintaan kohdennetaan ensi vuodelle 2,5 miljoonaa euroa, jolla halutaan puutua lähiöiden turvallisuuskehitykseen ennen kuin ongelmat kärjistyvät.

Toiminnassa panostetaan erityisesti lähiöpoliisi- ja Ankkuri-toimintaan. Lähiöpoliisit toimivat yhteistyössä muiden viranomaisten, alueen yhteisöjen ja asukkaiden kanssa ja Ankkureilla pyritään ennaltaehkäisevästi puuttumaan erityisesti lasten ja nuorten syrjäytymiseen yhdessä poliisien, nuoriso- ja sosiaalityön sekä koulujen kanssa. 

– Selvästi poliitikot haluavat turvata poliisin suorituskyvyn. Ainoa ongelma tässä on, että nyt puhutaan vain vuoden lisämäärärahasta, ja me tietysti haluaisimme pitkän aikavälin varmuuden, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa Helsingin Sanomille.


Jaa tämä sivu