Lisää Nato-joukkoja Liettuaan

US Army Europe
saksalaiset liettuassa USArmyE_verkkoreso
Saksalaissotilaat ovat jo aiempina vuosina harjoitelleet Liettuassa. Kuva Saber Strike -harjoituksesta.
Tuomas Kaarkoski

Puolustusliitto Naton monikansallisia EFP-joukot (Enchanced Forward Presence) on saapunut Liettuaan. Kyseessä on ensimmäinen neljästä Naton alaisuudessa toimivasta kansainvälisestä pataljoonan taisteluosastosta, jotka sijoittuvat Baltian maihin ja Puolaan. Liettuaan sijoitetun yli 1000 sotilaan osaston johtovastuun kantaa Saksa.

Joukkoja vastaanottamassa ollut Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan Nato-joukkojen saapuvan oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

­– Tämä lähettää selkeän ja tärkeän viestin. Nato seisoo vahvana ja yhtenäisenä, Grybauskaite totesi.

Taisteluosaston on määrä olla täydessä valmiudessa tämän vuoden kesäkuussa. Se täydentyy vielä myöhemmin mm. belgialaisilla, luxemburgilaisilla ja hollantilaisilla sotilailla. Ruklan alueelle, 40 kilometrin päähän Liettuan toiseksi suurimmasta kaupungista Kaunasista, sijoitettavalla taisteluosastolla on käytössään mm. Leopard 2A6 –taistelupanssarivaunuja, CV90 –rynnäkköpanssarivaunuja sekä PzH 2000 –haupitseja.

 

Vastareaktio Venäjälle

Taisteluosastojen sijoittaminen Baltiaan ja Puolaan on Naton vastareaktio Venäjän kasvaneille sotilasjoukkojen määrille Baltian läheisyydessä, toistuneille rajaloukkauksille sekä ennen kaikkea Venäjän toimille Krimin niemimaalla. Joukkojen sijoittamisesta neljään Nato-maahan sovittiin viime kesänä Puolan Varsovassa pidetyssä Naton huippukokouksessa.

Liettuan logistiikkalaitoksen everstiluutnantti Valdas Dambrauskas toteaa Naton Twitter-tilillä julkaistussa videohaastattelussa Naton olleen pakko reagoida pari vuotta kestäneisiin tapahtumiin Ukrainassa.

– Jos Venäjä näkisi, että Nato ei reagoi, se vain rohkaisi heitä entisestään, Dambrauskas toteaa ja lisää joukkojen sijoittamisen rauhoittavan tilannetta.

Everstiluutnantin mukaan asiaa ei voi nähdä aggressiivisena tekona, vaikka Venäjän mediassa asiaa on näin esitettykin.

– Enemmänkin se on poliittinen viesti Venäjän suuntaan. Näemme mitä he tekevät, reagoimme siihen ja mielestäni vieläpä hyvin varovaisesti.


Jaa tämä sivu