Lindberg huolissaan mahdollisista leikkauksista

Tuomas Kaarkoski
Leopard 2A6
Jos puolustusvoimat joutuu jälleen säästökuurille, kantaa suurimman säästövastuun maavoimat.
Tuomas Kaarkoski Tampere

Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg ilmaisi huolensa mahdollisista puolustushallintoon kohdistuvista uusista leikkauksista. Tampereen kokonaisturvallisuusmessuilla järjestetyssä puolustusvoimien koulutusseminaarissa puhunut Lindberg totesi toiminnan tason olevan nyt palautettu sille tasolle, josta leikkaaminen puolustusvoimauudistuksen aikoihin aloitettiin.

– Sillä ei kannata ylettömästi paukutella henkseleitä, koska ympärillä toiminnan taso on samaan aikaan kasvanut, Lindberg totesi.

Komentajan mukaan Venäjän ilma- ja merivoimien toiminta Suomenlahdella on kolminkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana ja tämä syö myös Suomen resursseja. Lindbergin mukaan yhtälö on varsin yksinkertainen.

– Jos leikkauksia kohdistetaan puolustushallintoon, se on suoraan toiminnasta pois.

Maavoimat kärsijäksi?

Lindbergin seminaarissa tekemä avaus on jatkoa perjantaina Helsingin Sanomissa julkaistuun kolumniin, jonka Lindberg oli kirjoittanut yhdessä puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) kanssa.

Kolumnissa kaksikko toteaa, että toteutuessaan leikkaukset tuntuisivat vielä ensi vuosikymmenelläkin. Lindbergin ja Niinistön mukaan puolustusvoimien hallintoa ja rakenteita kevennettiin edellisten leikkausten myötä jo niin paljon, että siellä suunnalla ei enää viilattavaa löydy. Sen takia mahdolliset leikkaukset laittaisivat vaakalaudalle ns. fundamentit, joihin Suomen puolustus nojaa.

– Seuraava askel olisi paljon pidemmälle menevä muutos, jossa jouduttaisiin arvioimaan, kykenemmekö säilyttämään maanpuolustuksen perusvalinnat: yleisen asevelvollisuuden ja koko maan puolustamisen, kaksikko kirjoittaa kolumnissa.

Komentajan ja puolustusministerin mukaan, jos leikkauksia joudutaan jälleen tekemään, tulevat ne kohdistumaan harjoitustoimintaan ja varsinkin maavoimiin.

–Koska Ilmavoimilla ja Merivoimilla  on hoidettavanaan aluevalvontatehtäviä, Maavoimien olisi kannettava päävastuu toiminnan supistamisesta.


Jaa tämä sivu