Liettua suunnittelee aitaa Kaliningradin rajalle ja harkitsee lisäsatsauksia puolustukseen

US Army Europe
Lithuanian mechanized troops patrolling (USarmyE)
Liettualainen sotilas partioimassa metsässä. Liettua aikoo muun muassa lähes tuplata sotilashenkilöstönsä määrän tulevina vuosina.
Paavo Airo Helsinki
Liettua suunnittelee rakentavansa parin metrin korkuisen aidan Venäjän Kaliningradin rajalle, kertoo uutistoimisto Reuters. Taustalla ovat liettualaisten huolet geopoliittisiin uhkiin sekä laittomiin rajanylityksiin liittyen.

– Aita ei pysäytä tankkeja tai muuta armeijan kalustoa, mutta se tekee laittomista rajanylityksistä vaikeampia, Liettuan sisäministeri Eimutis Misiunas sanoo Reutersille.

Aita maksaa Reutersin mukaan 3,6 miljoonaa euroa. Se on tarkoitus pystyttää tänä vuonna. Pituutta aidalle tulee 50 kilometriä. Koko rajalle sitä ei voida rakentaa, sillä rajalla on muun muassa järviä, jokia ja soita.

Suomessa asiasta kertoi eilen Verkkouutiset. 


Liettuan puolustusmenoiksi 2,5 prosenttia BKT:sta?

Liettua harkitsee myös puolustusmenojen kasvattamista jopa 2,5 prosenttiin BKT:sta, kertovat uutistoimisto BNS sekä The Baltic Times. Tämä tapahtuisi vuoteen 2020 mennessä.

Viime vuonna puolustusmenojen osuus oli noin 1,5 prosenttia BKT:sta. Puolustusmenot ovat olleet Liettuassa kasvussa viime vuosina. Tässä Reserviläisen artikkelissa on esitelty, kuinka Baltian maiden puolustusmenot kasvavat nopeiten maailmassa.

Liettua tavoittelee myös sotilashenkilöstönsä määrän lähes kaksinkertaistamista muutaman vuoden sisällä.

Liettua on Nato-maa. Nato pyrkii siihen, että sen jäsenvaltiot käyttäisivät vähintään kaksi prosenttia BKT:sta puolustukseensa. Tällä hetkellä Euroopan Nato-maista vain Puola, Iso-Britannia, Kreikka ja Viro ylittävät kahden prosentin rajan. Tässä artikkelissa on kerrottu tarkemmin muun muassa Baltian maiden ja Puolan kalustosta sekä Itämeren maiden puolustusmenoista.


Jaa tämä sivu