Leikkuri uhkaa maanpuolustusjärjestöjen toimintaa

Tuomas Kaarkoski
döbelninkatu
Maanpuolustusjärjestöjen toimitilat sijaitsevat Döbelninkadulla Helsingissä.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Maanpuolustuksen tuki ry vetoaa eduskuntaan, jotta se ei leikkaisi maanpuolustusjärjestöjen toimintaan kohdennettuja määrärahoja. Valtiovarainministeriön julkaisemassa vuoden 2017 talousarvioesityksessä on määrärahoja maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukemiseen esitetty vähennettävän 20 prosentin tämän vuoden tuesta.

– Yli 400 000 euron leikkaus tarkoittaa toiminnan huomattavaa vähenemistä maanpuolustusjärjestöissä, vetoomuksessa todetaan.

Maanpuolustuksen tuen jäseniä ovat Suomen Reserviupseeriliitto, Reserviläisliitto, Maanpuolustuskiltojen liitto, Maanpuolustuskoulutusyhdistys ja Naisten valmiusliitto.

–Voin sanoa olevani sekä Reserviläisliiton puheenjohtajana että puolustusvaliokunnanjäsenenä äärimmäisen pettynyt valtiovarainministeriön toimintaan. Puolustusministeriö on esittänyt määrärahoja lähes entisellään, mutta valtiovarainministeriössä on taas punakynä viuhunut, RES:n puheenjohtaja sekä kansanedustaja (kesk.)Mikko Savola paheksuu.

 

Sama kuvio joka vuosi

Ilmiö ei ole uusi. Myös viime vuoden talousarvioesityksessä valtiovarainministeriö esitti leikkauksia vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan. Tuolloin eduskunta palautti joulukuussa MPK:n rahoituksen kokonaisuudessaan, kun taas muiden järjestöjen valtionavustus putosi 15 prosenttia aiemmista lukemista.

–Sama kaavahan tässä toistuu. Eduskunta päättää ja viime vuosina rahat on onneksi saatu palautettua. Onhan tämä silti kestämätön tilanne esimerkiksi seuraavan vuoden budjettien suunnittelun kannalta, kun asiat selviävät vasta joulukuussa, Savola toteaa.

Kannanotossaan  Maanpuolustuksen Tuki ja sen jäsenjärjestöt painottavat vapaaehtoisen maanpuolustuksen merkitystä Suomen puolustuskyvyn ja maanpuolustustahdon kannalta.

– Nykyisessä talous- ja turvallisuustilanteessa vapaaehtoisella maanpuolustuksella on huomattava merkitys vaikuttavuutensa ja kustannustehokkuutensa vuoksi. Hallitusohjelmassa todetaan selkeästi, että puolustuksen uskottavuudesta huolehditaan korottamalla puolustusmäärärahoja. Lisäksi ohjelmaan on kirjattu kertausharjoitusten riittävän määrän varmistaminen sekä vapaaehtoisten harjoitusten ja reservin omaehtoisen koulutuksen edellytysten turvaaminen. Nämä eivät toteudu määrärahoja leikkaamalla, kannanotossa todetaan.


Jaa tämä sivu