Leikkaukset eivät toteudu

Puolustusvoimat
väijyressu
Toteutuessaan 400 000 euron leikkaukset olisivat haitanneet olennaisesti vapaaehtoista maanpuolustustyötä ja -koulutusta.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Vapaaehtoiseen maanpuolustyön- ja koulutuksen määrärahoiin kaavaillut noin viidenneksen eli 400 000 euron leikkaukset ensi vuodelle eivät toteudu. Asia varmistui, kun valtiovarainkunta vahvisti ensi vuoden talousarvion.

Reserviläisjärjestöt vetosivat syyskuussa yhtenä rintamana eduskuntaan, jotta järjestöjen määrärahat palautettaisiin riittävälle tasolle. Julkilausuman allekirjoittivat syksyllä Maanpuolustuksen Tuen, Suomen Reserviupseeriliiton, Reserviläisliiton, Maanpuolustuskiltojen liiton, Naisten Valmiusliiton ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen puheenjohtajat.

– Olihan se huojentava tunne, kun tieto tuli. Varsinkin kun raha tulee täysimääräisenä. Tässä oli kuitenkin kyse tosi vakavista asioita, varsinkin MPK:n toiminnassa leikkaukset olisivat näkyneet voimakkaasti, Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti toteaa.

Halkilahden mukaan päätös kertoo myös hallituspuolueiden yhteisestä näkemyksestä ja siitä, että maanpuolustus koetaan tärkeäksi asiaksi.

– Se mikä hallitusohjelmaan on kirjattu, tuli toteutuneeksi nyt myös päätöksen myötä.

Edunvalvonta toimii

Vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt olivat koko prosessin ajan aktiivisia toimijoita.  Summan tärkeyttä vapaaehtoiselle maanpuolustukselle on käyty konkretisoimassa useille päättäjille.

– Edunvalvonnalla oli varmasti nähtäviä vaikutuksia asiaan. Jos tässä olisi oltu vain hiljaa, tuskin niitä rahoja olisi palautettu. Tämä oli meille selkeä signaali, että edunvalvonta toimii, Halkilahti toteaa.

Reserviläisliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) ilmaisi myös tyytyväisyytensä päätökseen.

– Olen tyytyväinen valtiovarainvaliokunnan päätökseen huomioida vapaaehtoisen maanpuolustuksen rahoitus. Uskon, että maanpuolustujärjestöjen vahva edunvalvonta ja erittäin perustellut syyt vapaaehtoisen koulutuksen turvaamiseen tässä maailmanlaajuisessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa vaikuttivat myönteiseen kantaan.

Savola jakoi myönteisestä ja toivotusta päätöksestä kiitosta kaikille toimijoille.

– Eduskunnan puolustusvaliokunta otti asiaan myös hyvin tiukan ja kannaltamme myönteisen kannan budjettilausunnossaan. Lämmin kiitos niin sisarjärjestöille kuin edustajakollegoille Eduskunnassa tärkeän asian edistämisestä.

Reserviupseeriliiton Halkilahti puolestaan muistutti Savolan omista ansioista asian edistämisessä eduskunnassa.

– Savolan Mikolle täytyy antaa tunnustusta, hän on hoitanut asiaa hyvin eduskunnan päässä. Hänellä on ollut iso rooli rahan takaisin saamisen suhteen.


Jaa tämä sivu