Laskuvarjojääkärien koulutukseen haki 355 – ”Määrää tärkeämpi on hakijoiden taso”

Tero Tuominen
T11_reservilainen_terotuominen_0916_8
Laskuvarjojääkäreitä valmistautumassa hyppyyn. Harjoituksissa käytetään CASA C-295M -koneita.
Paavo Airo Helsinki

Laskuvarjojääkärien koulutuksen suosio on edellisten vuosien tasolla. Maavoimien tämän vuoden laskuvarjojääkärikoulutukseen haki 355 nuorta. Eniten hakijoita oli Uudeltamaalta, Hämeestä ja Pirkanmaalta.

– Hakijamäärä on vakiintunut viime vuosina noin 350:een. Jatkuva mielenkiinto koulutusta kohtaan on nähdäksemme osoitus siitä, että varusmiespalvelus laskuvarjojääkärinä koetaan mielenkiintoiseksi ja sopivan haastavaksi, Utin jääkärirykmentin komentaja eversti Ali Mättölä sanoo Maavoimien tiedotteessa.

Hakupapereiden perusteella tehdyn karsinnan jälkeen itse valintakokeisiin kutsuttiin 268 hakijaa. Fyysiset testit järjestetään ensi viikolla. Ne sisältävät lihaskuntotestin, reppujuoksun, uinti- ja sukellustestin sekä hiihtotestin.

– Meille hakijamäärää tärkeämpi on hakijoiden taso eli heidän edellytyksensä läpäistä fyysisesti ja henkisesti vaativa koulutus. Nykyinen hakijoiden määrä ja taso huomioon ottaen meillä ei tule olemaan vaikeuksia täyttää varusmieskurssia, Mättölä toteaa.

Testeihin päästäkseen edellytettiin esimerkiksi vähintään 2 800 metrin tulosta Cooperin 12 minuutin juoksutestissä. Koulutukseen valitaan kokeiden jälkeen noin 70 henkilöä. Koulutus kestää 347 vuorokautta ja kaikista koulutetaan vähintään aliupseereja.

Laskuvarjojääkärien ensihypystä ja uusista varjoista kerrottiin Reserviläisessä viime syksynä. Jutun voi lukea täältä.

Lisätietoja laskuvarjojääkärien koulutuksen vaatimuksista ja hakemisesta löytyy Puolustusvoimien sivuilta.

 

Erikoisjoukkokurssille 66 hakemusta

Utissa järjestetään myös Puolustusvoimien erikoisjoukkokursseja, jotka kestävät 12 kuukautta. Sille voi hakea Maa-, Meri- tai Ilmavoimissa varusmiespalveluksen suorittanut henkilö, joka täyttää kurssille pääsyn edellytykset. Koulutukseen voi hakea myös jo varusmiespalveluksen aikana, mutta koulutukseen pääsee vasta varusmiespalveluksen loputtua.

Heinäkuussa alkavalle erikoisjoukkokurssille haki 66 henkilöä. Parhaillaan varusmiespalvelusta suorittavat laskuvarjojääkärit voivat jättää hakemuksensa myöhemmin keväällä, suoraan erikoisjoukkokurssin toisen vaiheen valintakokeeseen.

Kurssilla koulutettavat ovat määräaikaisessa virkasuhteessa Puolustusvoimissa.

Lisätietoja erikoisjoukkokurssista löytyy Puolustusvoimien nettisivuilta.


Jaa tämä sivu