Lähes 200 reserviläistä Arrow 16:ssa

Puolustusvoimat
bmp
Arrow 16 -harjoitukseen osallistuvat reserviläiset muodostavat lähes 200 henkilön vahvuisen panssarijääkärikomppanian. Kuvassa rynnäkköpanssarivaunu BMP-2, jota käytetään mekanisoiduissa taisteluosastoissa. Kuva on Puolustusvoimien arkistosta.
Paavo Airo

Reserviläiset ovat tärkeä palanen Panssariprikaatin johtamassa suuressa Arrow 16 -harjoituksessa. Suomalaisten kokonaisvahvuus Arrow 16:ssa on noin 2 300 henkilöä, ja heistä vajaat 200 on reserviläisiä.

– He ovat jokunen vuosi sitten koulutettuja reserviläisiä, joilla on harjoituksessa keskeinen rooli. Harjoituksessa on kaksi osapuolta, siniset ja keltaiset. Reserviläiset harjoittelevat sinisen iskuportaan mukana, harjoituksen johtajan apulainen, everstiluutnantti Pekka Purtonen kertoo.

Reserviläisten joukko koostuu Panssariprikaatin kertausharjoituksiin kokoamasta panssarijääkärikomppaniasta.

Panssariprikaatin johtama Maavoimien mekanisoitu harjoitus Arrow 16 alkoi maanantaina 2. toukokuuta Niinisalossa. Arrow 16 on yksi Maavoimien tämän vuoden keskeisimmistä harjoituksista. Suomalaiset osallistujat ovat varusmiehiä, reserviläisiä ja henkilökuntaa Panssariprikaatista, Karjalan prikaatista ja Porin prikaatista.

Harjoituksen pääteemoina ovat hyökkääminen ja kohtaamistaistelu. Harjoituksen kesto on 2.–13. toukokuuta. Reserviläisten osalta taisteluharjoitus päättyy perjantaina 6. toukokuuta. Seuraavalla viikolla on vielä kovapanosammuntoja, joihin vain osa harjoituksen kokonaisvahvuudesta osallistuu. Varusmiehille harjoitus ei ole niin sanottu loppusota, sillä heillä on vielä harjoituksia tämän jälkeenkin.

 

Nähdään, miten yhdysvaltalaissotilaat sulautuvat suomalaiseen ympäristöön

Harjoitukseen osallistuu myös Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkojen 2. ratsuväkirykmentin moottoroitu jalkaväkikomppania. Sen vahvuus noin 160 henkilöä. He käyttävät harjoituskalustonaan muun muassa panssaroituja Stryker -miehistönkuljetusajoneuvoja sekä panssarintorjuntaohjuksia.  

Purtosen mukaan Yhdysvaltojen joukot tuovat harjoitukseen lisäarvoa muun muassa johtamisen mekaniikan, kielitaidon ja taktisten periaatteiden muodossa. Harjoituksen kuluessa nähdään, miten yhdysvaltalaissotilaat sulautuvat suomalaiseen ympäristöön. 

– Yhteistoiminta kansainvälisessä kehyksessä on yksi lisäarvo tälle harjoitukselle, Purtonen sanoo.

Harjoitus on osa Maavoimien ja Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkojen kahdenvälistä yhteistyötä. Tavoitteena on molempien taktisen osaamisen ja Nato-standardien mukaisen yhteensopivuuden kehittäminen.

Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa muun muassa aihetunnisteilla #ARROW16 ja #maavoimat. 


Jaa tämä sivu