Kuusi paikallispuolustusharjoitusta eri puolilla Suomea – Inkoossa harjoitellaan kylän evakuointia

Paavo Airo
nurkka
Paikallispuolustusharjoitukset ovat Maavoimien johtamia, ja niihin osallistuu myös muita viranomaisia. Lappeenrannan lentoasemalla harjoiteltiin Kymi 217 -paikallispuolustusharjoituksen merkeissä viime syksynä.
Paavo Airo

Maavoimat järjestää syyskuussa kuusi eri paikallispuolustusharjoitusta kahdeksan maakunnan alueella. Tavoitteena on kehittää paikallisjoukkojen valmiutta ja johtamiskykyä sekä parantaa varusmiesten, reserviläisten ja henkilökunnan osaamista tehtävissään.

– Paikallispuolustus on merkittävä osa ennaltaehkäisykykyämme. Harjoittelemalla yhdessä muiden viranomaisten kanssa ylläpidämme kykyämme reagoida nopeasti kehittyviin tilanteisiin ja monimuotoisiin uhkiin, Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari sanoo Maavoimien tiedotteessa.

Harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 4 100 henkilöä Puolustusvoimista, aluehallintovirastoista, ELY-keskuksista, Finaviasta, merivartiostoista, paikallisviranomaisista, pelastuslaitoksista, poliisista, Rajavartiolaitoksesta, sairaanhoitopiireistä ja Tullista.

Tiedot 10.–14. syyskuuta järjestettävien harjoitusten alueista ja osallistujamääristä löytyvät tämän artikkelin lopusta.

Harjoituksissa käytetään paukkupatruunoita, jotka eivät ole vaarallisia sivullisille, mutta aiheuttavat melua. Harjoituksissa liikkuu runsaasti myös sotilasajoneuvoja kuten panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja.

 

Inkoossa harjoitellaan koko kylän evakuointia

Myös siviilit voivat olla osallisena paikallispuolustusharjoituksessa. Tästä esimerkkinä Inkoon Degerbyssä järjestetään evakuointiharjoitus 11. syyskuuta osana Länsi-Uudenmaan Kehä 18 -harjoitusta. Degerbyn kylän asukkaat evakuoidaan kello 17–22 välisenä aikana, ja operaatiota koordinoi Kaartin jääkärirykmentti. Mukana ovat myös pelastuslaitos, poliisi ja kunta sekä Degerbyn kyläyhdistys.

Harjoitukseen osallistuminen on degerbyläisille vapaaehtoista, ja kaikille asukkaille on lähetetty postitse tiedote asiasta. Tavoitteena on harjoitella rajatun alueen väestön evakuointia ja siihen liittyvää yhteistoimintaa eri osapuolten välillä.

Kuusi paikallispuolustusharjoitusta

Etelä-Karjala 18 / alueet: Lappeenranta, Joutseno ja Taipalsaari / osallistujia: 200 hlöä / johtava joukko-osasto: Maasotakoulu

Joensuu 18 / Joensuu / 1 000 hlöä / Kainuun prikaati

Kehä 18 / Länsi-Uusimaa / 530 hlöä / Kaartin jääkärirykmentti

Kymi 218 / Etelä-Savo, Kymenlaakso / 1 000 hlöä / Karjalan prikaati

Lappi 18 / Ivalo, Sodankylä, Rovaniemi / 320 hlöä / Jääkäriprikaati

Syystammi 18 / Satakunta ja Varsinais-Suomi / 1 300 hlöä / Porin prikaati


Jaa tämä sivu