Kuukauden kirja: Sissiritarit

Seppo Simola

sissiritarit 200pxKaukopartiojoukkojen Mannerheim-ristin ritarit eivät sotaan joutuessaan suinkaan tienneet olevansa sankareita ja ikäluokkansa valioita. He olivat tavallisia nuorukaisia: ylioppilaita tai sekatyömiehiä ja kaikkea tältä väliltä. Uskallus hyödyntää omia erikoisominaisuuksiaan hioi heistä paineessa sankareita.

Ennen kuin kirjassa edetään ritareiden henkilökohtaisiin sotakokemuksiin, esitellään kaukopartio- ja sissitoiminta talvisodan alusta jatkosodan lopulle. Talvisodassa ei varsinaista kaukopartiotoimintaa juurikaan ehtinyt olla, sissitoimintaa kylläkin. Poikkeuksen muodosti osasto Pennanen Petsamossa, jonka vaiheita käydään tarkemmin läpi.

Kirjan alkupuoli esittelee sissi- ja kaukopartiotoimintaa yleisesti sekä muutamien partioretkikuvausten kautta. Sissiviestintä ja partiokoiratkin saavat omat lukunsa. Koirien huomioiminen selittynee kirjoittajan koiranohjaajataustalla.

Viesti- ja koiratoiminnan lisäksi olisi mielellään lukenut enemmän myös aseista ja pioneerivälineistä. Kaukopartiomiehen lääkelaukku avataan, mutta sytytysrasioista ja junansuistajista saa tietoa lähinnä kuvateksteistä. Kuvissa on monia eksoottisia pistooleita ja niistäkin mahdolliset käyttökokemukset ja lisätiedot olisivat olleet tervetulleita.

Loppupuoli keskittyy kaukopartioritareihin, joita esitellään parikymmentä. Luokittelu on väljähkö, sillä kenraali Raappanaa ei varsinaisesti voitane lukea kaukopartiomieheksi, vaikka ansiokas korpisodan johtaja ja Marskin ritari olikin. Mukana on useita tuttuja nimiä, mutta monta sellaistakin, joista ei muista tarkemmin kuulleensa. Myös ilman ristiä jääneitä valiotaistelijoita huomioidaan.

Lisäbonuksena kirjan lopussa on kaukopartio-opas kesäkuulta 1944. Se ei paljon ehtinyt kaukopartiosotaan vaikuttaa, vaan se on paremminkin kaukopartiomiesten testamentti sekä hiellä ja verellä hankittujen kokemusten siirto tuleville erikoismiehille.

Sissiritarit on kookas kirjajärkäle ja hintansakin puolesta arvoteos. Kappaleet ovat numeroituja. Painotyö on korkeatasoista ja erityisen kiitoksen ansaitsevat korkeatasoiset värikuvat aseista sekä muista kaukopartiomiesten työvälineistä ja varusteista.  Tutuksi tulee melkein kaikki sätkävehkeistä termiittipötkyyn. Mukana on tietysti runsaasti mustavalkokuvia sotavuosilta, myös harvoin nähtyjä otoksia.

 

Sissiritarit

Martti Peltomaa

Amanita 2014, 399 s.


Jaa tämä sivu