Kuukauden kirja: Pommituslentäjät Suomen sodissa 1918–1945

Seppo Simola

pommituslentäjät_kansi

Pommituslentäjät Suomen sodissa 1918–1945

Kalevi Keskinen - Elias Salminen (piirrokset Leslie Quagraine). Tammi, 454 s.

Kirjan pääroolissa ovat pommituslentäjät, eli tässä ei mennä tekniset detaljit tai tunnusmerkintöjen yksityiskohdat edellä. Toki pommikonetyypit esitellään piirroksin ja runsain valokuvin. Organisaatiotkin esitellään vain tarvittavassa laajuudessa.

Kirja alkaa sotilasilmailun alkuhämäristä, ja yllättävän paljon meilläkin ehti lentorintamalla tapahtua jo itsenäistymisen alkukahinoissa. Kummallakin puolen vuoden 1918 sodan rintamaa oli lentokalustoa – myös pommituskoneita. Pommit tosin viskeltiin silloin usein ohjaamosta tai kk-ampujan paikalta ja lopuksi tuupattiin lentolehtisiä perään.

Suomen vuosien 1939 – 45 ilmasodasta on kirjoitettu loputtomasti. On yksityiskohtaisia konetyyppikirjoja, on laivuehistoriikkeja ja on ilmasodan yleisesityksiä sekä kaikkia mahdollisia eri näkökulmien kombinaatioita. Tämä kokoava yleisesitys pommituslentäjistä on hyödyntänyt lähteinään myös aiempaa kirjarunsautta. Toinen tekijöistä, Kalevi Keskinen, on kokenut ilmasotahistorian asiantuntija ja sisältö perustuu hänen aineistotyöhönsä.

Lentäjien oma ääni kuuluu runsaina sitaatteina, joita on poimittu esimerkiksi vuosina 1957 – 1986 ilmestyneistä Kansa Taisteli –lehdistä sekä lentäjien muistelmista ja haastatteluista. Niitä lukiessa kannattaa tietysti muistaa lähdekritiikki.

Maailmansotien välinen aika oli pommikoneiden aikakautta. Siksi Suomeenkin hankittiin kaksimoottorista Bristol Blenheim Mk I –kalustoa Englannista 1930-luvun loppupuolelta. Siitä lähtien on väitelty, oliko päätös oikea vai olisiko sittenkin pitänyt panostaa hävittäjiin. Kirja tarjoaa tähän kysymykseen perustellun vastauksen.

Blenheim-hankintaa täydennettiin Mk IV:llä jo talvisodan aikana. Joukko lentäjiä lähti hakemaan koneita asuen Englannin Kuninkaallisten Ilmavoimien (RAF) kutsumana ja kustannuksella herroiksi Bristolin huippuhotellissa. Kun Suomen ja Englannin välit jatkosodan aikana viilenivät, niin valtio sai lentäjien luksuskeikasta ilmeisen hulppean laskun jälkikäteen. Kirjan mausteena on runsaasti hauskoja sekä – toki useimmin - hengenvaarallisia sattumuksia.

Suomen pommikonekalusto on joskus ollut ajanmukaista, osin hyvin kirjavaa sotasaaliskoneineen ja ainakin kiusallisen vähälukuista. Köyhän maan innovatiiviset ilmavoimat käyttivät syöksypommitukseen erikoislaatuista kalustoa, kuten Korkeajännityksistä tuttua yhteyskonetta Westland Lysanderia. Seikkailukertomuksissa tyypillä kuljetettiin agentteja, mutta Suomessa sillä jopa syöksypommitettiin kunnes yhdestä koneesta kuoriutuivat kylkipellit ja ohjaamon kuomu rajussa syöksyssä. Sen jälkeen konetyyppiä käytettiin meilläkin rauhallisempiin lentotehtäviin.

Tässä tietojärkäleessä on kiinnostavan tekstin lisäksi hyvin runsas ja teknisesti korkealaatuinen kuvitus. Seitsemälle pommituslentäjälle myönnettiin Mannerheim-risti ja heidät esitellään liitteessä.  Lopussa on laaja lähdeluettelo, henkilöhakemisto sekä termien ja lyhenteiden selosteet. Suurteosformaatti merkitsee harmittavan kallista hintaa, mutta kirja on varmasti mieluista lahja aiheesta kiinnostuneelle – vaikkapa itselle.


Jaa tämä sivu