Kuukauden kirja: Aika velikultia

Seppo Simola

Aika velikultiaKirjaa lukiessa tuntuu kuin sotamies Honkajoki tulkitsisi selkeää romaanitekstiä kankealle kapulakielelle omalla ilkikurisella tavallaan. Asialla on kuitenkin sana- ja huumoriniekka Pasi Heikura, tuttu mies esimerkiksi Alivaltiosihteeri-kirjoista sekä radio Ylen Ykkösen suomen kieltä analysoivasta ja sen monimuotoisuudella ilottelevasta ohjelmasta Aristoteleen kantapää.

Työparinaan Heikuralla on ollut Kaisa Laaksonen. Laaksonen on poiminut Väinö Linnan teoksesta ydinrepliikkejä, joiden tarkoituksen Heikura on ”kääntänyt” konsulttikielelle. Nyky-yhteiskunnan tuoreimmatkin ilmiöt, kuten sosiaalinen media, ovat mukana. Jos Petroskoi vallattaisiin nyt, niin parroittuneet jermut ottaisivat tietysti kallion laella ryhmäselfien taustanaan palava Petroskoi!

Usein kuulee sanottavan, että Tuntematon sotilas on parhaita johtamisoppaita. Heikura on tarttunut haasteeseen ja selostaa repliikkejä auki teennäisyydessään koomisella konsulttijargonilla, joka on monille työelämän yhteyksistä tuskallisenkin tuttua.

Tämän tyyppinen lähestymistapa edellyttää tietysti, että lähteenä oleva teos on lukijoille läpeensä tuttu. Tuntematon sotilas jos mikä täyttää tämän kriteerin Reserviläisen lukijakunnassa erinomaisesti.  

Heikuran mukaan Linnan management-casessa eli Tuntemattomassa sotilaassa on kyse tästä: Pieni Suomi-yritys taistelee olemassaolostaan ylivoimaista suuryritystä Neuvostoliittoa vastaan. Takana on suurta intoa herättänyt yhteistyösopimus aggressiivisesti laajentuneen keskieurooppalaisen menestysfirman, Saksan kanssa. Se on houkutellut pienen suomalaisyrityksen suunnittelemaan uusien markkina-alueiden valtaamista kaukaa idästä.

Heikuran analyysi keskittyy Linnan reheviin ja kaikille tuttuihin henkilöhahmoihin ja näiden lentäviksi lauseiksi muodostuneisiin repliikkeihin.  Muodikkaisiin yhteiskunnallisen keskustelun teemoihin Heikura löytää Tuntemattomasta sotilaasta uusia näkökulmia. Törmäsikö alikersantti Rokka siihen kuuluisaan lasikattoon, kun hänestä ei tullut kersanttia koko pitkän jatkosodan aikana?

Välillä tuntuu, että kirjan teksti on itsetarkoituksellista verbaali-ilottelua, joka alkaa jo toistaa itseään, mutta hilpeitä hymyjä ja oivaltamisen iloa kirja kyllä lukijoilleen tuottaa koko pituudeltaan. Luovaa ja oivaltavaa kielen käyttöä on aina ilo lukea.

Valistuneille lukijoille jää myös virheiden löytämisen iloa, sillä Tuntemattomansa erinomaisesti hallitseva Heikura on tulkinnut joitakin kohtia tai käsitteitä ilmeisen väärin.

 

Aika velikultia – Tuntemattoman sotilaan sanontoja kaikkeen käyttöön

Pasi Heikura

WSOY 2014, 177 s.


Jaa tämä sivu